‘Rechtszaak vergroot juist belangstelling voor Mein Kampf’

Galeriehouder Michiel van Eyck stelt dat juist de rechtszaak over het verkopen van Adolf Hitlers boek Mein Kampf de belangstelling ervoor vergroot. Van Eyck had het boek in zijn winkel Totalitarian Art Gallery verkocht en moest gisteren voor een regiezitting bij de rechter komen. Federatief Joods Nederland deed in oktober aangifte waarna Justitie hem in juni besloot te vervolgen. "Ik verkocht het boek al 6 jaar, en er was bijna nooit belangstelling voor. Totdat er vorig jaar aangifte tegen me werd gedaan. Was Mein Kampf niet verboden geweest, dan was het ook allang vergeten. Maar op internet is het inmiddels al 20.000 keer gedownload." Het boek bevat uitlatingen die beledigend zijn voor Joden en zet aan tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden, volgens het Openbaar Ministerie. Volgens Van Eyck is het boek op internet gratis. "Zou men dan nog bij mij een duur, vrijwel onleesbaar antiquarisch boek gaan kopen om zich tot Jodenhaat te laten inspireren?" De verkochte exemplaren werden voornamelijk meegenomen door historici die het in hun verzameling willen hebben. De boeken kosten ongeveer 150 euro per stuk. Van Eyck heeft geen advocaat, hij doet de verdediging zelf. De zaak wordt op 31 oktober behandeld.

Bron(nen):   De Volkskrant      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Als je Mein Kampf verbiedt moet je de Koran ook verbieden. Dat boek bevat meer uitlatingen die beledigend zijn voor Joden dan Mein Kampf en zet aan tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden en niet-moslims.

 2. Chemical Dude

  Weet je wie er ook boeken verbood?

 3. Koper

  Het boek dient gewoon vrij te koop te zijn. Mensen die het lezen worden echt niet omgetoverd tot Jodenvervolgende blitzkriegfascisten.
  Het is dus een politieke censuurkeuze.

Reacties niet toegestaan