‘Syriëganger beraamde overval voor het geld’

DORDRECHT (ANP) - De 21-jarige Mohamed A. moet donderdag voor de rechtbank in Dordrecht verschijnen, op verdenking van het beramen van een terroristische aanslag. Concreet kwamen die plannen neer op het plegen van een gewapende overval op niet nader gedefinieerd doel in de haven van Scheveningen. Met de opbrengst van dat misdrijf had A. de jihad in Syrië hebben willen steunen, meent het Openbaar Ministerie (OM).

A., afkomstig uit Delft, genoot al geruime tijd de belangstelling van inlichtingendienst AIVD en justitie, nadat hij in 2013 een half jaar in Syrië zou hebben doorgebracht. Volgens de AIVD zocht hij na zijn terugkeer in Nederland naar wegen om veel geld bij elkaar te krijgen voor de strijd in Syrië. Vorig jaar september seinde de dienst het OM in, waarop een onderzoek werd gestart.

Dat onderzoek bestond onder meer uit een undercoveractie, waardoor duidelijk werd dat A. over vuurwapens kon beschikken. De politie greep in toen A. in mei op weg was naar de haven van Scheveningen, waar hij zou hebben willen toeslaan. Volgens het OM had A. een zogeheten shotgun, een klein model pistool en een revolver plus bijbehorende munitie geregeld.

De zitting donderdag is pro forma. De zaak zal pas later inhoudelijk worden behandeld.