‘Foley werd gemarteld door IS’

De Amerikaanse journalist James Foley is tijdens zijn gevangenschap in Syrië gewaterboard. Ook drie andere gevangenen zijn meerdere keren op deze manier gemarteld door strijders van Islamitische Staat (IS). Dat hebben bronnen die de gijzelaar van dichtbij hebben meegemaakt tegen The Washington Post gezegd.

Ze zouden tijdens het begin van hun gevangenschap zijn gewaterboard in de Syrische stad Raqqa. Bij deze martelmethode moeten gevangenen op hun rug liggen met een lap stof over hun gezicht. Daarover wordt water gegoten waardoor ze het gevoel hebben dat ze verdrinken.

De fotojournalist James Foley werd vorige week onthoofd door IS. De video waarin dat is te zien, werd gepubliceerd op internet. Daarin was ook een andere Amerikaanse journalist te zien die in Syrië wordt vastgehouden. Naast Steven Sotloff heeft IS nog twee anderen in handen.

Volgens een Franse journalist die met Foley gevangen zat, werd de Amerikaan extra gemarteld omdat zijn broer bij de Amerikaanse luchtmacht werkt. Zo zou IS ook een aantal keer hebben gedaan alsof ze Foley zouden executeren, terwijl ze dat niet van plan waren.