De miljonairs die bootvluchtelingen redden op zee

Een miljonairskoppel redt bootvluchtelingen in de Middellandse zee met hun supersonische reddingsboot, de Phoenix. Het is het eerste particuliere initiatief om bootvluchtelingen te helpen. Geavanceerde drones De Italiaanse Regina Catrambone en haar Amerikaanse man Chris vertellen aan de BBC dat ze op het idee kwamen toen ze vanaf hun luxe jacht in de Middellandse zee een winterjas zagen drijven, die toebehoorde aan een bootvluchteling. Ze besloten een hypermodern reddingsschip te laten bouwen om de bootvluchtelingen te kunnen helpen. De boot ligt in Malta, waar ze wonen. De Phoenix heeft onder andere rubberboten en twee geavanceerde drones, die worden gebruikt om migrantenboten op te sporen. Medische hulp Als de Phoenix een migrantenboot tegen komt, neemt de bemanning contact op met de dichtstbijzijnde autoriteiten. Ondertussen varen ze met de rubberboten naar de vluchtelingenboot toe en geven eten, drinken en reddingsvesten. Ook bieden ze medische hulp. Het hele reddingsproject heeft het duo al zo'n 2 miljoen euro gekost. Duizenden bootvluchtelingen De Maltezen zijn echter niet allemaal enthousiast over de Phoenix. Ze zijn bang dat er nu nog meer vluchtelingen binnen komen. Sinds 2002 zijn er al 19.000 op het kleine eilandje aangekomen. 30 procent van hen is er nog steeds. Jaarlijks proberen duizenden migranten over de Mediterrane wateren Europa te bereiken. Volgens de UNHCR zijn er sinds begin juni al 1.600 omgekomen. Mare Nostrum Op dit moment redden de Italiaanse marine en kustwacht veel bootvluchtelingen binnen het EU-project Mare Nostrum. De EU en Italië kondigden onlangs aan dat vanaf november het project Frontex Plus de taken van Mare Nostrum gaat overnemen.  

Bron(nen):   BBC      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Een prachtig initiatief van deze miljonairs. Gelukkig zijn er ook rijke mensen die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.Waarom? ws een reactie op de zeer grote onverschilligheid van de Europese bewoner en het politieke gebeuren, een drama wat mensen ondernemen om ergens te wonen, eten, werken, hun kinderen een betere leven te kunnen geven. Voor zover niets nieuws onder de zon. Wat heel dubieus is hoe de Noord Europese landen hebben gereageerd op de zuidelijke landen door geen poot en ook geen poot uit te steken om te ondersteunen. Elke inwoner heeft een grote klont op hun kop door te denken: ” Het overkomt ons niet”. Hoe onbevangen. Misschien dat WA zich met zijn boot kan inzetten voor deze troosteloze mensen. De kerkklok weer tevreden.

  • henkwiersma

   Inderdaad; een prachtig initiatief. Niets dan lof hiervoor. Maar die “A” zegt moet ook “B” zeggen dus wel graag ook zelf de kosten van de opvang van deze asielzoekers dragen in plaats van deze af te wentelen op de belastingbetaler.

   (in antwoord op marianne martens)
   • Apekool

    Rijke mensen hebben nou eenmaal dure hobby’s – maar duizenden asielzoekers levenslang onderhouden zou toch nog wel eens begrotelijk kunnen worden, dus gebruik je de bankierstruc…

    (in antwoord op henkwiersma)
   • zo_maar

    Pardon? Dus mensen die mensen redden moeten ook het verdere leven van die mensen betalen? Of anders dood laten gaan? Is dat wat je zegt?

    (in antwoord op henkwiersma)
  • Peter

   Er zijn genoeg vluchtelingen op deze aarde. De mensen zijn niet onverschillig. We breken onze sociale stelsels af. Pensioenen gaan op de schop. Na de zorg zijn de uitkeringen ook niet meer te betalen. Wel de enorme salarissen voor politici. Zelfs de PVV is overstag gegaan. Ook geef Nederland miljoenen weg aan vluchtelingenhulp. Waar komt dat vandaan, denk je ? Nee, niet van de rijken. Die betalen geen belasting meer. Die worden alleen maar gevrijwaard. Het belasting geld moet straks van de vrijwilliger komen. Zo is het altijd al geweest en zo zal het altijd blijven ook. Men vult gaten met niks. Er wordt helemaal niks bezuinigd. Ja, alleen op betaalde banen. De EU is gewoon zelf een zinkend schip en de VN kijkt alleen maar toe.

   (in antwoord op marianne martens)
 2. Vogelbeest

  Mooi initiatief. Ik stel voor dat ze de inburgering, huisvesting, levenslange uitkering van mensen die geen nuttig vak kennen ook zelf betalen.
  Zo niet wonen straks alle ca. 1 miljard inwoners van Afrika straks allemaal in de EU en zelfs wij kunnen dat niet betalen.

Reacties niet toegestaan