Strakke jeans, hoge hakken en andere ziekmakende mode

Samenleving
woensdag, 22 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De slachtoffers merken het eerst aan een doof gevoel of pijn in het bovenbeen. Bij de neuroloog horen ze meestal wat de oorzaak is: te strakke kleding waardoor de zenuw wordt afgekneld, die loopt van de buik langs de buitenkant van de dij. Een Amerikaanse neuroloog zegt in The Wall Street Journal dat hij dit ook vaak ziet bij agenten die op hun heup wapens dragen en bij balletdansers die in strakke tutu’s dansen. "Alles wat druk zet op die zenuw kan meralgia paresthetica veroorzaken," zegt hij. "Het komt heel vaak voor."
Kleding en modeaccessoires die te strak, te los, te zwaar, te hoog of te slap zitten, ze kunnen allemaal gezondheidsproblemen veroorzaken. Dragers hebben vaak geen idee dat de dader hun kleding is.
Volgens de WSJ geldt code oranje voor:
Strakke jeans: veroorzaker van afgeknelde zenuwen, slechte spijsvertering, lage rugpijn, schimmelinfectie (bij vrouwen)
Body shapers: zijn ze te strak of versleten dan kunnen ze de druk op de zenuw en spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Overhemden en stropdassen: Last van hoofdpijn, wazig zien of tinteling rond de oren? Strakke boorden en stropdassen kunnen de circulatie verminderen naar de hersenen en de intra-oculaire druk verhogen, een risicofactor voor glaucoom.
Onderkleding: Volgens lingeriedeskundigen draagt 75% van de vrouwen de verkeerde maat beha. Een beha die te groot is geeft geen steun, waardoor je pijn in de borst kunt krijgen en je rug te veel wordt belast.
Schoenen: Hakken hoger dan twee centimeter worden in verband gebracht met eeltknobbels, hamertenen, stressfracturen en enkelletsel. Andere ziekten zijn onder andere "pumpbulten" (benige uitsteeksels op hielen), Mortons neuroma (een beschadiging van de zenuw tussen de tenen) en de ziekte van Freiberg (waarbij sommige voetbotten sterven als gevolg van een gebrek aan circulatie.) Na jaren van het dragen van hoge hakken kunnen fashionista’s geen platte schoenen meer dragen: hun achillespezen zijn te kort geworden.