Massieve hersenbeschadiging. De vraag is of Friso ooit nog bijkomt

De behandelend arts van Friso, Dr. Wolfgang Koller, gaf een uitermate sombere opsomming van diens toestand. De prins heeft te lang onder de sneeuw gelegen, aldus de arts.
Hij heeft een hartstilstand van 50 minuten gehad waardoor zijn hersenen te lang geen zuurstof hebben gekregen. De hersenbeschadiging is daardoor zeer groot.
Gisteren is er voor het eerst een MRI-scan uitgevoerd, zonder dat een gevaar zou opleveren voor de patiënt. Daarbij kwam naar voren dat de prins vrijwel zeker nooit geheel zal herstellen.


De neuroloog Michaël Kuiper denkt dat prins Friso waarschijnlijk zonder hulp van machines kan ademen en klaar is op de ic. Dat betekent niet dat hij ooit weer bij bewustzijn zal komen, zei hij in een commentaar voor de NOS.

Uit de persverklaring werd volgens Kuiper niet duidelijk of is onderzocht of Friso "altijd in vegetatieve toestand" zal blijven.

Kuiper zei dat de prins blijkbaar eerst een hartstilstand heeft gekregen en pas daarna is afgekoeld. Dat is volgens hem de verkeerde volgorde. Het biedt betere kansen op herstel als de hersenen eerst afkoelen. De familie zoekt een revalidatiekliniek voor de prins.