Twee halfbroers zaten 30 jaar in Amerikaanse gevangenis voor een misdaad die ze niet pleegden

Twee Amerikaanse halfbroers hebben dertig jaar ten onrechte vastgezeten. Het zwakbegaafde duo was in 1984 veroordeeld voor het vermoorden van een 11-jarig meisje in North Carolina, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat ze niets met de zaak te maken hebben.
Henry McCollum (50) en Leon Brown (46) waren zelf nog tieners, toen ze werden veroordeeld voor de verkrachting en moord op Sabrina Buie, wiens lichaam werd achtergelaten in een weiland in de plaats Red Springs. Een speciale commissie pleitte de mannen vrij met een onderzoek naar een sigaret die was achtergebleven op de plek van de moord. Het DNA-onderzoek wees niet naar de halfbroers, maar naar een andere gedetineerde. De 74-jarige man zat al achter de tralies voor verkrachting en de moord op een andere vrouw. Een rechter heeft inmiddels de vrijlating van de halfbroers bevolen. Een van de mannen was na de moord veroordeeld tot de doodstraf, zijn jongere halfbroer kreeg levenslang. De advocate van een van de mannen noemt de zaak een "tragedie". De bekentenissen van de halfbroers zouden zijn afgedwongen na lange ondervragingen. In een interview met een lokale krant zegt McCollum dat hij nooit de hoop op vrijlating heeft opgegeven. "Mijn broer en ik zijn zonder enige reden 30 jaar kwijtgeraakt. Ik ben altijd blijven geloven dat ik op een dag weer naar buiten zou lopen."  

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Verschrikkelijk triest 🙁

  • vandehoedenderand

   Tegelijkertijd een fraai voorbeeld van één van de sterkste argumenten tegen de doodstraf.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Je bedoelt een fraai voorbeeld van één van de sterkste argumenten tegen een 30 jarige gevangenisstraf…..
    Want deze mannen hebben 30 jaar onterecht gevangen gezeten, en ook die 30 jaar krijgen ze niet terug.

    Overigens was 1 van de 2 veroordeeld tot de doodstraf. Kennelijk is die door alle procedures nog niet voltrokken. Je argument gaat dus dubbel mank.

    (in antwoord op vandehoedenderand)
 2. Volledig

  Racisme.

 3. Chemical Dude

  Neger is North Carolina, blank meisje, wrong place , wrong time.
  Waarschijnlijk niet eens in de buurt.

  “Robeson County District Attorney Johnson Britt acknowledged the DNA discovery in court papers. He said evidence from the original trial is being tested again and he hasn’t decided whether he retry McCollum and Brown.”

 4. AT

  Een goed getrainde ondervrager kan ongeveer elk statement los krijgen uit een verdachte als deze maar psychisch kapot gemaakt wordt. Vele valse veroordelingen komen doordat verdachten ‘knappen’ en alles eruit flappen om maar onder de geestelijke druk uit te komen.

 5. El Perro

  Een zeer goede financiele compensatie is wel het minste dat de US overheid kan geven als “goedmaker”. Zag echter een tijd geleden een documentaire waarbij een (zwarte) man 20 jaar onschuldig in de VS had vastgezeten, onschuld altijd volgehouden en uiteindelijk onschuldig verklaard (want werkelijke dader opgepakt) en waarbij men financieel niet over de brug kwam. Schandalig en een schoolvoorbeeld van een onbetrouwbare overheid.

Reacties niet toegestaan