Games nog steeds vrouwonvriendelijk

Volgens gamewetenschapper David Nieborg zijn games nog steeds te vaak vrouwonvriendelijk. Vrouwen spelen vaak slechts een bijrol of komen zelfs naar voren als lustobjecten. Nieborg geeft wel aan dat er een positieve ontwikkeling is waar te nemen: 'het is eindelijk wat aan het verschuiven'. Vroeger waren games vooral bedoeld als gezinsvermaak, maar sinds het einde van de jaren negentig was de start van een nieuw tijdperk in de game-industrie. De games zoals we ze tegenwoordig kennen begonnen toen met hun opmars. Door de enorme opkomst van schietspellen en online games ontstond een nieuwe subcultuur: de computernerds. Nieborg legt uit dat ze daar zelfs trots op zijn; ze vinden het heel fijn om hun eigen identiteit te hebben. Verder zijn gamers ook enorm fanatiek, ze zijn nog lang niet uitgekeken op de huidige games en willen dan ook niet dat hier verandering in komt. Sterker nog, ze willen dat er meer van dit soort games komen. Hierdoor is de game-industrie de afgelopen vijftien jaar nauwelijks veranderd. Toch is het gamen niet voorbehouden aan de nerds. Iedereen speelt wel eens online een spelletje, van peuters tot bejaarden. En zo zijn er dus ook veel vrouwen die graag gamen. Die moeten nog een beetje geduld uitoefenen. 'Spellenuitgever Ubisoft bijvoorbeeld heeft korte tijd geleden het boetekleed aangetrokken toen bleek dat je geen vrouwelijke assassin kunt spelen in de nieuwe versie van Assassins Creed. Er waren heel veel mannen en vrouwen die daar tegen protesteerden. Dat was opvallend en ik kan me voorstellen dat ze die kritiek meenemen bij een volgend spel', aldus Nieborg.

Bron(nen):   Eindhovens Dagblad      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Ik begrijp de populariteit van deze serie niet.
  Edit: ik doelde op het plaatje > Game of Thrones.
  Maar dat plaatje heeft verder helemaal niets met het artikel te maken.

  • RhodBerth

   Game of thrones, en vooral de boeken erachter, vind ik fantastisch omdat:
   1. realistische karakters, niet good vs evil. Personages die je eerst als puur slecht ziet blijken motivaties te hebben voor hun daden, spijt ook. En de goede blijken grote fouten te maken en ook veel leed te veroorzaken.

   2. Onverwachte plotlijnen (Die achteraf te verwachten hadden moeten zijn omdat ze eigenlijk gewoon al vooruit geschaduwd werden en in de tekst te lezen.)

   3. Geen clichés

   4. Volledig onvoorspelbaar plot. Niemand weet werkelijk hoe het gaat aflopen. Dus echt spannend.

   Heeft inderdaad niks met dit artikel te maken. Kennelijk een google image search op ‘game’ gedaan 😎

   (in antwoord op vandehoedenderand)
   • Oh_Oh_SarCastro

    En de ballen verstand hebben van games en tv series.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • Gilles Dijkman

     De afbeelding is heel bewust gekozen heren, als contrast tegenover de vrouwonvriendelijke games, Khaleesi wordt namelijk wel overduidelijk gewaardeerd op de afbeelding. @Oh_Oh_SarCastro:disqus : Ik ben een groot liefhebber van de GoT reeks en heb een verleden als professioneel gamer, die opmerking doet mij dan ook bijzonder veel pijn 😉

     (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)
     • Oh_Oh_SarCastro

      Maar als je veel games gespeeld hebt dan weet je toch zelf ook dat de stelling van dit artikel zwaar onterecht is. Al sinds het eerste deel van Metroid hebben wij al belangrijke vrouwelijke protagonisten gehad in videogames, denk aan gina sisters. Kijk naar de games van de afgelopen jaren. De laatste tomb raider, heavenly sword, alle mass effect delen, zelfs gears of war.

      Dit soort artikelen zijn maar met een doelstelling geschreven, en dat is zoveel mogelijk publiciteit behalen. En dat lukt met zulke populistische stellingen. Verder cool dat je pro gamer bent geweest 🙂

      (in antwoord op Gilles Dijkman)
     • Gilles Dijkman

      De titel is wellicht nog wat te provocerend inderdaad, maar in het artikel wordt ook wel gezegd dat het ondertussen aan het verbeteren is. We zien inderdaad steeds meer vrouwelijke protagonisten, maar dat is toch slechts een schijntje tegenover de mannelijke figuren? Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij er als man nooit aan heb gestoord, maar ik kan me best inbeelden dat vrouwelijke gamers graag wat meer met vrouwen spelen 🙂

      (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)
 2. kletsmajoor

  Ik speelde Unreal Tournament altijd als vrouw. Een vrouw was in het spel namelijk wat kleiner dan een man en dus wat moeilijker te raken. Ik had elk voordeel nodig :P.

 3. Volledig

  Verdomde Moslims die hun gebruiken opdringen aan de vrije westerse wereld!

 4. Peter Bakker

  Blij dat dit eindelijk eens aangekaart wordt!

 5. Repressieve Tolerantie

  Ja echt? Ze moest zelfs onderduiken nadat ze ernstig bedreigt werd naar
  aanleiding van deze video: Tropes vs Women in Video Games http://youtu.be/5i_RPr9DwMA

  GRTZ Nerd 😛

Reacties niet toegestaan