Seattle krijgt eetbaar bos

In Seattle komt een bos met fruit- en notenbomen en allerlei struiken met eetbare vruchten. De inwoners kunnenvrij rondscharrelen op zoek naar eten. Het zal meteen het grootste in zijn soort worden in de VS.

Het drie hectare grote Beacon Food Forest moet ‘een oase van publiek voedsel’ worden. Een pad voert wandelaars langs de verschillende delen van het nieuwe bos: een stuk met grote noten- en kastanjebomen, naast een deel met appel- en moerbeibomen. Doorheen het bos groeien ook allerlei struiken, klimplanten en kruiden.

Centraal in het ontwerp staat de ‘permacultuur’, een duurzaam ecosysteem dat producten oplevert voor de mens. In een voedselbos is zoveel mogelijk eet- of bruikbaar, van de wortels in de grond tot vruchten in het bladerdek van de bomen. Er komt centraal in het park ook een leslokaaltje waar scholieren workshops kunnen volgen over de rijkdommen van het woud.

Het idee voor het bos ontstond tijdens een cursus over permacultuur die in de buurt werd georganiseerd. Enthousiaste deelnemers richtten een comité op en voerden campagne in de wijk Beacon Hill om steun te ronselen voor een voedselbos. Om alle buurtbewoners warm te maken voor het project, moesten de initiatiefnemers wel met tegenzin ook meer traditionele elementen toelaten, zoals speeltuintjes en barbecuehoekjes.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws