Biden waarschuwt in tv-toespraak voor Trump

Joe Biden heeft in een tv-toespraak hard uitgehaald naar de Republikeinse MAGA-beweging. De Amerikaanse president begon even na 20.00 uur lokale tijd (02.00 uur Nederlandse tijd) in Philadelphia, waar de democratie van het land zo'n beetje ontstond, met een speech waarin hij vooruitblikte op de cruciale tussentijdse verkiezingen die in november worden gehouden. "De ziel van het land" staat dan op het spel, aldus Biden.

MAGA staat voor Make America Great Again (Maak Amerika weer groots), een slogan die door oud-president Donald Trump een uitgesproken nationalistische en christelijk-conservatieve lading kreeg. Biden waarschuwt voor wat hij de extremistische MAGA-beweging van de Republikeinen noemt. "Zij proberen terug te gaan in de tijd, naar een Amerika waar je geen recht op keuzevrijheid, privacy of anticonceptie hebt", aldus de president.

"We hebben onszelf lange tijd gerustgesteld met het idee dat de Amerikaanse democratie onfeilbaar is. Maar dat is niet het geval", zegt de Amerikaanse president in zijn toespraak. "We moeten de democratie samen verdedigen en beschermen."

Buitenlandse media schrijven dat Biden met de speech een nieuwe weg inslaat en de aanval opent op de Republikeinen. Over twee maanden gaat het tijdens de tussentijdse verkiezingen om cruciale zetels in de Senaat en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.