Scientology Kerk ziet Nederland als belastingparadijs

De Scientology Kerk Amsterdam ziet Nederland in vergelijking met andere Europese landen als belastingparadijs. De volgelingen worden opgeroepen massaal gebruik te maken van mazen in de fiscale regels. Dat blijkt uit interne stukken van de sekte die Het Parool bezit.

Scientology is laaiend enthousiast over Nederland. De Belastingdienst legt namelijk geen navorderingen op over donaties die bij de 'kerk' binnenkomen. Ook mogen gelovigen die geld schenken aan Scientology dat aftrekken van het belastbaar inkomen. Die donaties komen daardoor deels ten laste van de Nederlandse samenleving.

De door L. Ron Hubbard opgerichte Scientology Church gebruikt volgens de krant bovendien fiscale sluiproutes, die door de Nederlandse fiscus worden gedoogd. Zo wordt momenteel ingezameld voor een nieuw hoofdkantoor, de 'Ideale Org'. De volgelingen worden daarbij opgeroepen de donaties niet aan Scientology zelf over te maken, want die zijn helaas niét aftrekbaar. Daarom moet het geld worden overgemaakt naar een rekening van de stichting Naar een Betere Samenleving (Nabesa) in Lelystad, opgericht en bestuurd door scientologen met als doel de verspreiding van het gedachtegoed van Hubbard. De stichting heeft een non-profitstatus gekregen van de belastingdienst. De donaties zijn dan wel aftrekbaar.