Ban Ki-moon: Komende maanden bepalend

Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki-moon zei bij de start van de Algemene Vergadering van de VN in New York dat de komende maanden bepalend worden voor de wereld en voor de volgende decennia. "Er is reden genoeg om bezorgd te zijn (...). Maar er is ook reden genoeg om hoopvol te zijn. 2015 moet een jaar van actie en resultaten worden want er wachten grote uitdagingen, onder meer op het vlak van vrede, ontwikkeling en mensenrechten." De Algemene Vergadering is telkens in september. Alle 193 lidstaten komen bij elkaar. Volgens Ban is deze vergadering de belangrijkste in tientallen jaren vanwege het aantal brandhaarden in de wereld. "Gezamenlijk zullen we de vreselijke agressie in Syrië en Irak, waar een voedingsbodem voor extremisme is ontstaan, een halt toe roepen. Er is internationale consensus om op te treden tegen deze serieuze bedreiging van de mondiale vrede en veiligheid. We vergeten ook de crises in Mali, Zuid-Sudan en de Centraal Afrikaanse Republiek niet, en de situatie in en rond Oekraïne. In Libië zijn grote problemen. Dan is er de nasleep van de oorlog in Gaza. Israëli's en Palestijnen lijken meer gepolariseerd dan ooit. In Nigeria wordt Boko Haram steeds gevaarlijker." "Al die crises hebben een andere aanpak nodig. Bij elke crisis worden burgers aangevallen, waaronder veel kinderen."      

Bron(nen):   NOS  UN    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dutchy

  En het milieu dan? Dat lijkt me topprioriteit, alleen een veel sluimerende ‘moordenaar’ dus niet zo sexy om er iets aan te doen.

  • kletsmajoor

   In de praktijk gaat het in deze volgorde: eerst vrede dan welvaart dan zorg voor het milieu. Zo ging het bij ons en zo gaat het nu ook in China.

   (in antwoord op Dutchy)
 2. Meneer Dick

  De rest van de wereld moet aan duurzaamheid werken, en Nederland juist niet.

  Lees het artikel op Wel over Juncker, de voorzitter van de EC. Hij heeft geen plan op papier gezet over duurzaamheid, helemaal niets. Ook geen portefeuille voor gecreëerd, geen Commissaris voor aangesteld.

  Nederland moet niet de rest van de wereld gaan subsidiëren op het terrein van duurzaamheid. wij redden ons wel. Als in andere landen het water aan de lippen komt, dan moeten zij wel in actie komen. Zij moeten niet zo goedkoop en asociaal doen en Nederland ver vooruit laten lopen. Wij zijn Gekke Henkie niet.

Reacties niet toegestaan