Amsterdam in de bres voor kroegkat Smokey

In Café 't Loosje op de Amsterdamse Nieuwmarkt woont al 20 jaar de kat Smokey. 's Ochtends staat ze klaar voor haar ontbijt als het personeel binnenkomt. 's Middags draalt ze rond tot de vaste klanten komen die wat lekkers voor haar meenemen. Smokey is een begrip en één van de beroemdste kroegkatten van Amsterdam. Maar 2 weken geleden kwam de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) langs en die vonden, zoals ook in de wet staat, dat de kat niet in ruimtes mag komen waar eten wordt klaargemaakt. Het etensbakje stond in de keuken en bovendien stond er een kattenbak in de bierkelder. Zij besloten dat Smokey weg moet. Een door het café opgestelde petitie 'Smokey moet blijven' telt inmiddels meer dan 12,5 duizend handtekeningen. 't Loosje hoopt dat een grote hoeveelheid handtekeningen indruk zal maken bij de Gemeente. Een personeelslid: "Smokey woont hier al 20 jaar. Ze is misschien wel 22 of 23. Als nu haar routine wordt doorbroken is dat helemaal niet goed voor haar. Ze doet nooit iets of iemand kwaad. Bovendien zorgen we ervoor dat het met de hygiëne in de ruimtes waar ze komt wel goed zit." De NVWA wil volgens Het Parool niet ingaan op individuele inspecties. De woordvoerster zegt: "Het is niet toegestaan katten te houden in ruimten waar eten wordt bewaard of bereid, dus ook niet in horecagelegenheden waar bijvoorbeeld achter de bar gerechten worden klaargemaakt of in horeca-gelegenheden met open keukens."

Bron(nen):   Het Parool      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “Het etensbakje stond in de keuken en bovendien stond er een kattenbak in de bierkelder. ”
  Kattenbakje en etensbak waar er NIET wordt gekookt te moeilijke oplossing?

 2. vandehoedenderand

  Da’s heel mooi… Voor Amsterdam…

 3. marianne martens

  het is in dezelfde orde als de koddebeier die de geredde zwijntjes doodschoot in het bijzijn van de brandweer en getuigen, de Saoedische vrouw die zelf naar het ziekenhuis rijdt, 1 grote giller en alweer een voorbeeld van het absurdisme.

 4. Dead Silence

  Typisch Nederlands weer, azijnpissers.

 5. Paul den Hertog

  Dus de NVWA heeft liever een legioen muizen dan één kat? #kafka #denktocheensna!

 6. JerushaG

  Belachelijk van de NVWA!!!… Moet je eens kijken bij hoeveel huishoudens de kattenbak en etensbakjes ergens in een hoek in de keuken staan, en dat de kat geregeld over het aanrecht loopt – dat aanrecht moet je sowieso een paar keer per dag afnemen met een schoon doekje. En nadat hij op de bak is geweest ‘s ochtends over het bed van de eigenaar loopt en die wakker likt (“Wakker worden, ik wil ontbijtje!”). Niemand die daar iets van oploopt. Katten zijn ontzettend schone dieren, wassen zichzelf een paar keer per dag. (Oké, je hebt wat last van haren op je meubilair, maar daar heb je van die handige plakrollers en de stofzuiger voor.) Als de kat of poes op tijd gecastreerd of gesteriliseerd is, dan zijn ze hartstikke zindelijk. Dan heb je geen huis, of café in dit geval, dat naar kattenpis ruikt. Katten ruiken vrijwel altijd lekker fris.
  Trouwens, overdreven hygiëne is helemaal niet goed voor je afweersysteem. Het is goed om af en toe een beetje in aanraking te komen met “viezigheid”, dan maakt je lichaam afweerstoffen daartegen.
  Die NVWA moet niet zo zeiken en even reëel doen. Dat lieve beest is hartstikke bejaard en oude bomen verplant je niet. Café- en winkelkatten zijn gezellig en leuk. Dat hoort gewoon bij het leven. Ook goed tegen de muizen en de klanten genieten ook van zo’n gezellige pluizenbol die op je schoot springt of tegen je aan ligt. Er zijn zelfs speciale kattencafés over de hele wereld.
  Laat die NVWA eerst maar eens bewijzen dat er geregeld mensen ziek zijn geworden van een kat in het café. Gaat ze niet lukken. Aanpassen die wet! En Smokey moet blijven!!!

Reacties niet toegestaan