Hoe je wél gelukkig wordt van geld (7 tips)

'Als geld je niet gelukkig maakt, dan besteed je het waarschijnlijk niet goed,' luidt de titel van een boek dat uitlegt hoe je wél gelukkiger kan worden van geld. Want alleen als je snapt hoe je het moet besteden, heb je iets aan geld. Mensen blijken namelijk heel verkeerde ideeën te hebben over waar ze gelukkig van worden. Hier zeven tips:

1 Geef je geld uit aan anderen; dat stemt gelukkiger. Terwijl mensen dénken dat ze gelukkiger worden van geld aan zichzelf uitgeven.

2 Koop geen dingen, maar ervaringen; een reis, een bungeejump, een kookcursus of een lange zeiltocht. Een nieuw bankstel of een mooi jasje wordt snel ‘gewoon'. Bij ervaring heb je voor en napret; en kunt anderen erover vertellen - wat nog eens een ervaring erbij is, want andere mensen zijn onze grootste bron van geluk.

3 Koop liever veel kleine dingen/ervaringen dan weinig grote. Geluk is meer gerelateerd aan de frequentie van positieve gevoelens dan de intensiteit ervan. Het zijn dus ‘de kleine dingen die het doen', en en ze doen meer dan die ene piekervaring.

4 Geef zo min mogelijk geld uit aan verzekeringen, bijvoorbeeld verlengde garantie. Verzeker je enkel voor gebeurtenissen die je echt niet kunt betalen. De rest van het geld kun je leuker besteden.

5 Betaal nu, consumeer later. Stel aankopen uit tot je het geld hebt. Je kunt er vooraf meer van genieten. Anticipatie is een bron van gratis geluk.

6 Denk aan de dingen waar je niet aan denkt. Denk dus bij grote aankopen aan de details. Het huis is prachtig, ligging is perfect aan meer, maar er zitten altijd muggen. Mensen raken meer uit balans van dagelijkse beslommeringen dan van grote gebeurtenissen.

7 Pas op met productvergelijkingen. Daardoor richt je vanzelf je aandacht op die aspecten waarin ze worden vergeleken - en dat zijn niet per se de aspecten die er voor jou toe doen.

Bron(nen):   Intermediair