‘Mislukken heeft zin’

De gloeilamp, het poliovaccin en internet hebben volgens de IJslandse president Grímsson iets met elkaar gemeen: Ze leken eerst mislukkingen maar werden later zeer succesvol. Angst om te falen houdt mensen soms tegen terwijl leren van fouten belangrijk is. Grímsson zei dat op de jaarlijkse bijeenkomst van de Clinton Global Innitiative (opgericht in 2005 door Bill Clinton). Het CGI brengt leiders bij elkaar om oplossingen te bedenken voor grote problemen zoals armoede en de klimaatverandering. Grímsson: "Je moet wíllen falen. Kunnen we nog sneller en grootser falen voor een nog betere uitkomst? We hebben als land ernstig gefaald, maar sindsdien is IJsland getransformeerd. We zijn een voorbeeld van succesvol falen." Tijdens de bankencrisis op IJsland kwam er een referendum om de bevolking te vragen hoe de crises aan te pakken. "Maar dat was een fout," zegt Grímsson. "Dat vraag je niet aan de bevolking." Toen de banken daarna uit elkaar vielen, kwam er plots erg veel talent op de markt. Dat gaf de economie een boost. "Het is mogelijk een financiele crisis als deze te doorstaan, als je maar het risico op falen durft te nemen. Politici zouden moeten kunnen mislukken als ze verandering proberen te bewerkstelligen en toch herkozen worden."

Bron(nen):   Live Science      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  “Je moet wíllen falen. Kunnen we nog sneller en grootser falen voor een nog betere uitkomst?”

  Dat is de taal van een gokker. Van iemand die de cumulatie van risico’s niet kan overzien. Waren het niet juist de gokkers bij banken die de omstandigheden hebben gecreëerd waarin de kredietcrisis kon optreden?

  Om te winnen moet je durven verliezen. Helemaal waar. Maar als je de oplopende risico’s uit het oog verliest, kan één zo’n verliesbeurt plotseling fataal blijken. Zo is IJsland dus bijna in het zwarte gat verdwenen tijdens de kredietcrisis. Niet iets om nu zelfgenoegzaam over te doen.

  • vandehoedenderand

   Helemaal waar. Maar ik denk dat het artikel niet alleen ziet op de schurken in de financiële sector. Althans, dat maak ik er maar van. Overigens is het erge daarvan m.i. dat de meeste van die roekeloze gokkers er zonder straf vanaf zijn gekomen. Schandalig.
   Maar zonder falen leer je weinig. Ik had een vader voor wie falen geen optie was. Ik kan u verzekeren dat dat geen goede manier van opvoeden is.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 2. Meneer Dick

  Wij kunnen veel vertrouwen hebben in de IJslanders. Zij zijn geen ezels, die zich een tweede keer tegen dezelfde steen stoten. Er zijn anderen, die het nooit leren, zoals de Fransen.

 3. vandehoedenderand

  “Tijdens de bankencrisis op IJsland kwam er een referendum om de bevolking te vragen hoe de crises aan te pakken. “Maar dat was een fout,” zegt Grímsson. “Dat vraag je niet aan de bevolking.”

  Daar ben ik het dan weer volkomen mee eens. Referenda zijn levensgevaarlijk. Die dingen zouden verboden moeten worden. Het volk is in 9 van de 10 gevallen bijzonder ongeïnformeerd en laat zich leiden door goedkope emoties.

Reacties niet toegestaan