Ouders die het rijgedrag van hun kinderen bespioneren

Samenleving
dinsdag, 03 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Britse tieners die van een wilde autorit houden zullen niet blij zijn met de komst van de zogenaamde ‘zwarte doos’. Hiermee kunnen hun ouders live de stuurkunsten van hun kinderen in de gaten houden. Zo kunnen ze bekijken hoe snel de auto gaat, hoe snel de auto accelereert, wat het kilometerverbruik is en waar de auto zich bevindt.
Dit is mogelijk doordat er gebruik wordt gemaakt van een apparaat dat normaal voor de autoverzekeraars bijhoudt of de bestuurder zich aan de regels heeft gehouden. Autoverzekeraar Autosaint maakt al gebruik van het systeem. Op dit moment hebben ze al ongeveer 1000 klanten die gebruik maken van de ‘zwarte doos’. Het systeem zou er namelijk voor zorgen dat mensen veiliger gaan rijden, waardoor de Autosaint een lagere premie kan aanbieden aan die klanten.
Ouders gebruiken het systeem echter om er achter te komen wat het rijgedrag is van hun kinderen. Zo vertelde een 44-jarige vrouw dat ze met behulp van het systeem erachter kwam dat haar 18-jarige zoon veel te snel reed. Haar zoon vond het minder leuk, want hij zat de 2 daaropvolgende weken zonder auto.
foto: De Morgen
Bron(nen): De Morgen