‘Het is niet eerlijk dat ik straks minder zorg krijg dan iemand met hersenletsel in het Gooi’

Gemeentes die bepalen wat goed voor u is. Het leidt nog weleens tot lukraak ondoordacht beleid. Dat lijkt ook te gelden voor de zorgbezuinigingen die op 1 januari 2015 door gemeentes worden ingevoerd. In de ene gemeente is veel meer geld beschikbaar voor bijvoorbeeld langdurige zorg dan in de andere. Het kan dus lonen om te verhuizen, zo schrijft de Volkskrant. Zo bezuinigen gemeenten in het Gooi slechts 13 procent op de begeleiding en dagbesteding van mensen met hersenletsel. In Utrecht wordt het budget gekort met 35 procent. Tot nu toe kreeg iedereen even veel geld voor dit type zorg. Dat werd betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De gemeenten krijgen van het rijk een kleiner zorgbudget dan voorheen. Maar ze mogen wel zelf bepalen op welke manier ze dat geld verdelen over bijvoorbeeld ouderen, gehandicapten en kwetsbare jongeren. Je zou verwachten dat daarvoor een soort optimale verdeling is, maar gemeenten denken daar anders over. Volgens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) 'krijgen aanbieders van gehandicaptenzorg door heel Nederland te maken met verschillende bezuinigingspercentages per gemeente.' De woordvoerder van VGN vertelt: 'Sommige gemeenten korten volgens de instellingen meer dan voor goede zorg verantwoordelijk is. In 2015 gaan we zien wat daarvan de gevolgen voor de cliënten zijn.' De Vereniging van Nederlandse Gemeenten denkt juist dat de nieuwe aanpak zal leiden tot 'een betere ondersteuning van de burger en meer efficiëntie.' De VNG spreekt van 'lokaal maatwerk'. Maar woordvoerder Wendy Keller van de cliëntenraad van zorgaanbieder Boogh vindt de toekomstige ongelijkheid in de zorg onrechtvaardig. 'Het is niet eerlijk dat ik straks minder zorg krijg dan iemand met hersenletsel in het Gooi. Voor iemand als ik, met zo'n handicap, is verhuizen lastig, anders zou ik het zeker overwegen.'

Bron(nen):   Volkskrant      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Arendsoog

  Dit beleid wordt al sinds 2008 gehanteerd.

  • Peter

   Het is inderdaad al jaren schering en inslag met 100 verschillende verzekeraars. Door hogere eigen bijdragen en het eigen risiko heerst er allang een kaalslag.
   Natuurlijk krijgen we weer niks terug zoals de PvdA weer wil. Ze moeten hun naam eens veranderen in viceVVD.

   (in antwoord op Arendsoog)
   • Arendsoog

    Zolang geprivatiseerde bedrijven gesteund worden door de overheid en politiek, kunnen ze vragen wat ze willen.
    Natuurlijk heb je wel een goede onderbouwde rede nodig om de kosten kunstmatig hoog te houden, zoals de vergrijzing, waar geen enkel bewijs voor is.

    (in antwoord op Peter)
 2. IwanovKapotjeplov

  Het grote pobleem is IMHO dat gemeentes niet in staat zijn om fatsoenlijke afwegingen te maken. Vaak is het teveel dorpspolitiek (ook in de grote steden), waarbij geld vooral vloeit naar de achterban en/of hobbies van de gemeentebestuurders.

  Waar ik vooral bang voor ben is dat men zorggeld gaat gebruiken om gaten in de gemeentelijke begroting te dichten (onstaan door bv grondspeculatie), ipv minder uit te geven aan onzinnige dingen.

 3. Meneer Dick

  Maatwerk is de summum in kwaliteit.
  De hervorming in 2015 wordt een zegen voor de zorg in Nederland.

Reacties niet toegestaan