Seksuele verminking van vrouwen is geen moslim-kwestie

Tot de wandaden van de islam wordt door haters van die religie gemakshalve ook gerekend het besnijden en dus levenslang verminken van vrouwen. Er zijn inderdaad moslimlanden waar dat gebeurt. En doorgaans uit naam van de islam. Maar feitelijk is het geen religieuze traditie, maar een regionale. Het is een gebruik in grote delen van centraal Afrika, waarbij het niet zoveel uitmaakt of het land Islamitisch is of Christelijk, zoals uit deze kaart blijkt. Ethiopie is bijvoorbeeld overwegend christelijk, maar mutilatie van vrouwen is er algemeen. De cijfers op de kaart geven het percentage vrouwen aan dat (naar schatting) is besneden. De traditie stamt waarschijnlijk uit Soedan ten tijde van het Faraonische Egypte. De  cijfers zijn van Islam-kenner en moslim Reza Aslan, en sluiten aan bij die van Wikipedia. rezaaslan_2014-sep.-30

51 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. PaulusJ

  Dus als je tegen FGM bent bij moslims ben je gemakshalve ook moslim hater?

  Egypte,Yemen, Mali, Somalië en Sudan zijn bijna 100% moslimlanden.
  FGM is hier ook extreem hoog.
  Bovenstaande kaart zegt niets. Nada. Noppes. Aangezien in elk aangegeven land een grote minderheid van de bevolking moslim is. Als die op grote schaal besnijden hebben deze gemiddelden dus ook weerslag op de niet besnijdende christenen. Statistieken en big lies. Een bekend fenomeen.

  Maar fijn om te horen. Net zoals recent schijnt uitgedokterd dat alle uitvindingen door moslims gedaan zijn (expositie) en het wangedrag van Marokkanen niets met de Islam te maken heeft (Joop) en dat Isis niets met de islam te maken heeft (Obama, Cameron).

  Ik ga me bekeren denk ik. Wat een prachtreligie. Dat al die lelijke haters dat niet zien zeg.

  • Jan Terlouw

   Als vrouwen besnijdenis islamitisch is waarom komt het dan niet voor in marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Maleisië, Indonesië, Libanon, Turkije, Palestina, Iran, Irak en nog vele andere landen niet voor?

   (in antwoord op PaulusJ)
   • Burgermans

    Die hebben weer een andere versie van de islam waar zelfmoordaanslagen verplicht zijn.

    (in antwoord op Jan Terlouw)
    • Jan Terlouw

     Je bent in de war met de Israelische terreur die vrouwen en kinderen afslacht. Blijf opletten jochie.

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      100 procent van alle zelfmoordterroristen is islamitisch, nul procent Joods-Christelijk, idioot.

      (in antwoord op Jan Terlouw)
     • Jan Terlouw

      Klopt, die doen liever aan gewone moorden omdat ze te laf zijn voor zelfmoorden…. Bijvoorbeeld: de kernbom op hiroshima en nagasaki heeft honderd duizenden Japanse slachtoffers gemaakt en het ecosysteem verwoest. Waarom? Omdat de Amerikanen (joods/christenen) te laf waren om de oorlog verder door te zetten met conventionele wapens.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Windows 8

      Te intelligent bedoel je vast.

      (in antwoord op Jan Terlouw)
   • Karl Ruprecht Kroenen

    Gaan we nu weer lopen stromannen?

    Wordt er beweerd dat het verplicht is in de Islam?
    Nee.
    De vraag is waarom heeft de Islam deze praktijk in getoonde gebieden niet afgeschaft en is het nog steeds een gebruik?

    Mohammed keurde trouwens vrouwenbesnijdenis goed.
    Zo sprak hij tot iemand die besnijdenissen deed:

    “snijd niet te diep, want dat is beter voor de vrouw en begeerlijker voor de man.” – Hadeeth collectie Abu Dawud, 41:5251.

    In tegenstelling tot mannenbesnijdenis, is het volgens de meeste Islam-geleerden echter geen verplichting, maar wordt er wel duidelijk onderwezen dat het een goede zaak is.
    Dat moslimgezinnen dus overgaan tot het besnijden van hun dochters is het logische gevolg, en zien we het verschijnsel nog steeds en zal het niet verdwijnen.

    Wat uitgebreider antwoord geef ik in het andere draadje waar je op mij gereageerd hebt.

    https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/368341/seksuele-verminking-van-vrouwen-is-geen-moslim-kwestie.html#comment-1617620283

    (in antwoord op Jan Terlouw)
 2. Jeroen

  Ik zal niet ontkennen dat besnijdenissen niet in het christendom voorkomen maar de titel van dit artikel vind ik zeer discutabel. Daarom voor de grap eens gekeken in welke landen het christendom domineert en welke cijfers daarbij horen (bron: Wikipedia, behalve de besnijdenis percentages)

  – Ethiopie (islam 34%, christendom 63%, besnijdenis: 74%)
  – Cameroon (islam 20%, christendom 40%, besnijdenis: 1%)
  – Central African Repl. (islam 15%, christendom 50%, besnijdenis: 24%)
  – Kenya (islam 10%, christendom >75%, besnijdenis: 27%)

  Het aangehaalde voorbeeld van Ethiopie is dus het enige duidelijke voorbeeld wat de titel van dit artikel ondersteunt. De rest vind ik niet overtuigend en daarbij heeft het merendeel van de landen waar veel besnijdenissen als hoofdreligie de islam.

  PS: Waar komen de getallen van de besnijdenissen trouwens vandaan? Ik vertrouw de statistieken hier voor geen meter. Slecht artikel ….

 3. Karl Ruprecht Kroenen

  Ik denk dat ik zo langzaamaan een sınɥǝıɹp pɹɐɹǝb-foob begin te worden.
  Immer ijverig bezig als een misselijkmakend in sprookjesland wonend goed-mens met utopische waandenkbeelden en een constant zwaaiend vingertje, dewelke de kunst van het weg-relativeren van ongewenste feiten en zaken tot op grote maar tevens foute hoogte weet te verheffen.

  Ter vergelijking; onthoofden deed men ook al voordat de islam zijn intrede deed, en anderen beroven en afpersen ook.
  Dat de islamhaters dit ook even weten hoor.

  “Ethiopië is bijvoorbeeld overwegend christelijk, maar mutilatie van vrouwen is er algemeen”

  Mooi hoor, dat over een kam scheren, een manier van argumenteren waarvan we allemaal weten dat deze niet steekhoudend is.

  Een heel klein percentage christenen in Ethiopië doet inderdaad ook aan vrouwenbesnijdenis.
  97% van de vrouwenbesnijdenissen vindt plaats in Islamistische kringen,
  de andere 3 procent dus in animistische en christelijke kringen.
  Dat geeft een al heel wat ander beeld he?
  En plaats dat maar even in het raamwerk van de rest van de islamistische landen waarin dit plaatsvindt, en pats, daar gaat je poging tot relativeren.

  Dat in getoond werelddeel vrouwenbesnijdenis al ouder is dan de islam, is een feit, maar dat zijn verplicht gesluierd rond-lopen, polygamie , de minderwaardige positie en onderdrukking van vrouwen, onthoofdingen, amputaties en zweepslagen ook.

  Je stelt de verkeerde vragen sınɥǝıɹp pɹɐɹǝb, je moet jezelf niet afvragen of zulke zaken nu wel of niet hun oorsprong hebben in de islam ,maar hoe de islam met zulke zaken omgaat.

  Genoemde zaken zijn simpelweg bruikbaar als methode in het handhaven van het fascistische en moordzuchtige vrouw onderdrukkende karakter dat zo kenmerkend voor de islam is, en daarom blijven deze praktijken bestaan en nemen zelfs toe in zulke gebieden, daar waar men de heerlijke sharia en de zegen van de islam mag ervaren.

  Een betere vraag is dit; wat heeft de islam in de geschiedenis bijgedragen om het leven van de mensen in islamitische gebieden in het algemeen en de positie van de vrouw in het bijzonder te verbeteren?

  Een nog betere vraag is dit;wat heeft de joods-christelijke traditie in de geschiedenis bijgedragen om het leven van de mensen in joods-christelijke gebieden in het algemeen en de positie van de vrouw in het bijzonder te verbeteren?
  Dan kan je meteen zien wat wenselijker is.

 4. Windows 8

  “Maar feitelijk is het geen religieuze traditie, maar een regionale”
  Ach zo, dat maakt de Islam ok, niet? Iets met 2 wrongs don’t make a good?

 5. Burgermans

  Schandalig hoe sınɥǝıɹp pɹɐɹǝb de seksuele misdaden van moslims tegen kinderen goedpraat en degenen die dat verafschuwen wegzet als haters.

  De beroemde religieuze leider Ibn Qudamah schtreef in zijn boek al-Mughni: “Besnijdenis is verplicht voor mannen, en het is een eer voor vrouwen, maar het is niet verplicht voor hen. Dit is de mening van vele geleerden. Imam Ahmad zei: Voor mannen is het meer strikt noodzakelijk, maar voor vrouwen is het minder strikt noodzakelijk.”

  Kortom: vrouwenbesnijdenis wordt wel degelijk gestimuleerd in de moslimtraditie.

 6. Koper

  Het zijn gewoon kutlanden dus.

 7. Malky

  Dus het punt wat je probeer te maken is dat ze in christelijke landen
  ook aan vrouwenverminking doen, en op één of andere manier is het daarom
  geen religieuze traditie?
  Moslims een beetje de krediet opstrijken
  voor misdaden tegen de menselijkheid, terwijl gristenen net zo erg zijn,
  belachelijk gewoon!

  • Jan Terlouw

   Begrijpend lezen is kennelijk lastig. Het punt dat de auteur wil maken is dat vrouwenbesnijdenis cultuurgebonden is en niets met religie te maken. Ook niet met het christelijke geloof.

   (in antwoord op Malky)
 8. Likoed Nederland

  Het was een belangrijke reden in Egypte om in opstand te komen tegen Moebarak. Hij had vrouwenbesnijdenis verboden ….

 9. Likoed Nederland

  Het was een belangrijke reden in Egypte om in opstand te komen tegen Moebarak. Hij had vrouwenbesnijdenis verboden ….

  • Jan Terlouw

   Een belangrijke reden? Dat is nieuw voor mij. Heb je daar een bron van of ben je gewoon bezig om als israel groupie mensen op te ruien tegen moslims?

   (in antwoord op Likoed Nederland)
   • Likoed Nederland

    Blogger Strengholt schreef dat destijds uit Egypte:

    “…. juist omdat deze gewoonte door de culturele elite van de overheid is verboden, lijken veel moslims aan de kant van de oppositie te hebben gekozen voor het verdedigen van de besnijdenis van meisjes. Daarmee kiezen ze de kant van het volk, want 90% van de meisjes in Egypte wordt besneden tussen hun 10de en 12de levensjaar. ‘Moet van Allah’.”

    (in antwoord op Jan Terlouw)
    • Jan Terlouw

     Goh, je haalt een of andere blogger aan. Wat een sterke bron zeg! En volgens jou ‘moet het van Allah’. In dat geval moet dat in de quran terug te vinden zijn. In welke vers kan ik dat lezen?

     (in antwoord op Likoed Nederland)
 10. Jan Terlouw

  Een goed artikel waar de onderstaande islamofoben en islamhaters, zoals verwacht, de nodige kritiek op hebben. De logica van deze islamofoben is: vrouwenbesnijdenis komt in een deel van Afrika veel voor. Daar zitten veelal islamitische landen en dus moet de verklaring gezocht worden in de islam. Dat is hetzelfde als zeggen: in Latijns Amerika komen de meeste moorden voor. Daar zitten veel christelijke landen en dus moet de verklaring gezocht worden in het christendom. Of de 1ste en 2de Wereldoorlog zijn geïnitieerd door een land in Europa. In Europa zitten joods/christelijke landen en dus moet de verklaring gezocht worden in het joden en christendom. Inderdaad, dit zijn belachelijk causale verbanden. En dat zijn de verbanden die jullie constant leggen met de islam.

  • Windows 8

   De islam is nu eenmaal een vrouwbeminnende religie van de vrede /sarcmode off

   (in antwoord op Jan Terlouw)
  • Karl Ruprecht Kroenen

   Je betoog is een poging tot jij-bakken welke zelfs niet eens niet op 2 benen staat…

   “in Latijns Amerika komen de meeste moorden voor. Daar zitten veel christelijke landen.”

   Rooms-katholieke landen klinkt een stuk beter, want een echte bloei vanuit jodendom en christendom en idem verlichting hebben deze landen nooit doorlopen.
   Zuid Amerika is geen aantoonbaar voorbeeld van een continent waar de joods christelijke cultuur diep geworteld is.
   Maar goed , ik weet waar jij heen wilt ,maar toch lukt het je niet, als je even wat verder kijkt.

   Dit zijn veelal moorden ten gevolge van overvallen, bendegeweld en zijn drug-gerelateerd.
   Niets christelijks aan deze zaken en zal ook nooit geaccepteerd worden binnen de christelijke leer.
   Is er dan een verband te leggen tussen het aantal moorden en het christendom in deze landen?

   Ook al zou je dit als argument gebruiken, dan lukt het niet, simpelweg omdat het al duidelijk is dat genoemde zaken niets met christendom te maken hebben en nooit als onderdeel hiervan zal kunnen fungeren.
   Deze misdrijven worden gepleegd door mensen die in de praktijk niets met christendom hebben.
   Deze zaken worden door de christelijke leer afgekeurd, ongeacht wie ze dan ook bedrijft.

   In Mexico bv aanbidden heel veel van deze mensen een afgod met de naam Santa Muerte en mixen dit met het rooms-katholicisme, en in andere landen in die regio vindt men dan ook weer cocktails van rooms-katholicisme en oudere religies die er al waren voordat het rooms-katholicisme het continent aandeed.

   Rooms-Katholicisme wordt genoemd als zijnde onderdeel van het christendom ,maar is dat ook niet ten volle, rooms-katholicisme is een mix van christendom, Isis cultisme, mithraisme en henotheisme, en deze mix is duidelijk te zien wanneer end het rooms-katholicisme naast orthodox christendom plaatst.

   Gaan we de kijker nu weer even verplaatsen naar de landen op het kaartje van sınɥǝıɹp pɹɐɹǝb, dan zien we de landen waarin vrouwenbesnijdenis nog steeds plaatsvindt, en dan zien we dus dat met de komst van de islam er dus ook geen beschaving in die landen is gebracht, en dit oude gebruik naadloos aansluit bij de binnen de leer der islam geldende opvattingen aangaande de plaats van de vrouw.
   Het is dus niet correct om te stellen dat de islam vrouwenbesnijdenis heeft geïntroduceerd, maar het is wel correct om te stellen dat deze praktijk is geaccepteerd binnen de islam en zelfs is toegenomen onder de islam, en dit vanwege genoemde reden.

   Wat je opmerking aangaande genoemde oorlogen betreft; oorlog voerde men dus ook al sinds de mens er is.

   De vraag is wederom dit, promoot een bepaalde cultuur of religie het constant voeren van oorlogen of juist niet ?
   Is tegenstand bieden aan een land dat tegen jou ten strijde trekt dan ook oorlogszuchtig?

   Is oorlog iets wat hoort in de joods-christelijke cultuur als standaard onderdeel om anderen te overwinnen , of alleen toegestaan als preventie middel?
   Was de ideologie van de nazi’s ook joods-christelijk?, of was dit een mix van heidendom, occultisme en Duits christendom,waarin een groot aandeel voor het Rooms-Katholicisme was weggelegd daar de paus de nazi’s steunde, en men juist de protestanten en joden vervolgde.
   Expansie oorlog voeren, mensen uitroeien….. geen zaken die gepromoot worden vanuit het joods-christelijke denken, en een uitzondering zijn op de regel.

   Hoe kijkt de islam tegen oorlog aan en hoeveel jihad tochten hebben we gezien sinds de opkomst van islam?
   Wat is de plaats van de vrouw binnen de joods-christelijke cultuur en wat is de plaats van de vrouw in de islam?
   Wat laat de geschiedenis ons daarover zien Jan?

   (in antwoord op Jan Terlouw)
   • Jan Terlouw

    Als je mijn commentaar goed had gelezen dan had je gemerkt dat ik juist geen link leg tussen de moorden in Latijns Amerika en het christendom of welk geloof dan ook. Als VGV islamitisch is dan moet daar in de quran iets over te lezen zijn. In welke vers staat dat vrouwen besneden moeten worden?

    (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
    • Karl Ruprecht Kroenen

     Waarom probeer je mij telkens mee te nemen in je beperkte redenatievermogen?
     Begrijp je nou niet waar het werkelijk om draait?
     Waarom beantwoord jij zo vaak met wedervragen?

     Als je mijn schrijven goed leest dan zie je dat ik laat zien dat al zou je die die link willen leggen , dat je dat nog niet eens kunt.
     Vrouwenbesnijdenis is daarentegen naadloos opgenomen in de islam.

     Verder vraag ik je om serieus in te gaan op wat ik schrijf en de aan jou gestelde vraag en niet weer een zijpad te kiezen.

     Nogmaals;
     Wat is de plaats van de vrouw binnen de joods-christelijke cultuur en wat is de plaats van de vrouw in de islam?
     Wat laat de geschiedenis ons daarover zien Jan?

     Dan begrijp je meteen waarom onder islamitische heerschappij de vrouwenbesnijdenis nooit is afschaft ,en daar waar het christendom begon toe te nemen weer wel, want binnen het christendom heeft de vrouw een geheel andere plaats dan binnen de islam.

     De Islam heeft behalve de koran nog een aantal andere bronnen.
     De Hadith is er een van , in de Hadith wordt het leven en de werken van Mohammed uitgebreid getoond.

     Mohammed keurde vrouwenbesnijdenis goed.
     Zo sprak hij tot iemand die besnijdenissen deed:

     “snijd niet te diep, want dat is beter voor de vrouw en begeerlijker voor de man.” – Hadeeth collectie Abu Dawud, 41:5251.

     Sahih al Bukhari (5891).

     “Vijf zaken behoren tot de Fitrah (menselijke natuur): besnijdenis, inkorten van het schaamhaar, korthouden van de snor, nagels knippen en het bijwerken van het okselhaar.”

     Gaat over man en vrouw,(menselijke natuur)

     Sahih Muslim (3:684): “Wanneer iemand zit tussen de vier delen (van de vrouw) [oftewel haar ledematen] en de besneden delen raken elkander, dan is een wassing verplicht.”

     In tegenstelling tot mannenbesnijdenis, is het volgens de meeste Islam-geleerden echter geen verplichting, maar wordt er wel duidelijk onderwezen dat het een goede zaak is.
     Dat moslimgezinnen dus overgaan tot het besnijden van hun dochters is het logische gevolg, en zien we het verschijnsel nog steeds en zal het niet verdwijnen.

     (in antwoord op Jan Terlouw)
     • Jan Terlouw

      De quran is de basis van de islam en de leidraad voor moslims. Zoals je al zelf terecht hebt aangegeven komt er in de quran geen enkele verwijzing naar vrouwenbesnijdenis. Dan blijven de hadith (overleveringen) over. Er zijn verschillende gradaties. Van sterk tot zwak. De bovenstaande hadith zijn allemaal zwak en dat betekent in de islam dat ze geen betekenis hebben. Je kan je als moslim niet op beroepen.

      Hier heb je een uitgebreide uiteenzetting over dit onderwerp: http://www.cie.ugent.be/bogaert/bogaert21.htm

      (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
     • Karl Ruprecht Kroenen

      Wederom geen echt antwoord op de hamvraag Jan,doch een zwakke poging de zaken uit de Hadith weg te zetten als iets wat naar eigen goeddunken als zwak of sterk bestempeld kan worden…

      Mooie poging weer, ik denk dat er heel wat moslims het niet met jou eens zullen zijn.
      De Koran en Hadith zijn beiden gezaghebbende werken.

      (in antwoord op Jan Terlouw)
     • Jan Terlouw

      Dat heb je verkeerd. De quran wordt gezien als Woord van God terwijl de hadith verhalen/overleveringen van mens op mens zijn. Hier wat uitleg over de hadith:
      http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Hadith

      (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
     • Karl Ruprecht Kroenen

      Als men de hadith nu eens liet voor wat deze is, en puur en alleen de koran als gezaghebbend boek gebruikte, zou de islam er dan anders uitzien?

      Verder geef je maar geen antwoord op mijn vraag Jan.
      Ik herhaal deze nog een keer;

      Wat is de plaats van de vrouw binnen de joods-christelijke cultuur en wat is de plaats van de vrouw binnen de islam?
      Wat laat de geschiedenis ons daarover zien Jan?

      (in antwoord op Jan Terlouw)
     • Jan Terlouw

      Dit is de plaats van de vrouw in de islam:

      http://www.cie.ugent.be/bogaert/bogaert3.htm

      (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
     • Karl Ruprecht Kroenen

      Je hebt wel humor , en je weet wat je uitkiest om als bron van autoriteit te gebruiken teneinde antwoorden te geven.

      (in antwoord op Jan Terlouw)
     • Jan Terlouw

      Tja, kennelijk heb je geen weerwoord meer. Ik heb aangetoond dat in de quran (de enige echte absolute leidraad voor moslims) geen enkele vers te vinden is die vrouwebesnijdenis goed keurt. Dat heb jij bevestigd. Ik heb ook kunnen bewijzen dat de hadith die jij aanhaalt door gerechtsgeleerden als zwak worden gezien en dat moslims hier zich niet op mogen beroepen. En als klap op de vuurpijl kunnen aantonen dat de positie van de vrouw volstrekt gelijkwaardig is aan die van de man. Ik heb je van repliek gediend en je verdwijnt met de staart tussen de benen. Jammer, ik begon net warm te draaien. Houdoe!

      (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
     • Karl Ruprecht Kroenen

      Lees mijn reactie nog eens goed door Jan.

      We hebben eeuwenlang allemaal duidelijk kunnen zien wat de ware islam inhoud, en dat is heel wat anders dan jij ons probeert wijs te maken.
      Waar jij als antwoord mee aankomt draven is iets wat we echt niet in de islam terug kunnen zien.

      (in antwoord op Jan Terlouw)
 11. Ravan Muziek

  Kerst is van oorsprong ook geen christelijke traditie, maar een heidense. Toch is kerst het belangrijkste feest in het christendom..
  Omdat iets een andere oorsprong heeft of kan hebben, maakt het nog niet minder onderdeel van de religieuze traditie. Vrouwenverminking is onderdeel van de religieuze en culturele traditie van de islam.

  Ik denk dat dat mensen moeten ophouden met proberen te bewijzen dat islam een humane godsdienst/religie/ideologie/cultuur is, alleen maar om hun eigen illusie van een tolerante zelfbeeld in stand te houden.

  Waarom is het zo moeilijk te accepteren dat islam een inhumane, vrouwhatende, homofobe, jodenhatende, discriminerende, imperialistische en vooral extreem agressieve godsdienst is?

Reacties niet toegestaan