Eerwraak: ‘Ik was echt niet van plan mijn zusje te vermoorden. En toch is het gebeurd’

In Nederland kwamen in 2013 twintig mensen om door eerwraak. 500 keer is er melding gemaakt van eergerelateerd geweld. Célal Altuntas, schrijver en eerwraakdeskundige startte het project 'Wel eer, geen geweld'. 'Je kunt dit probleem bijna niet begrijpen als je niet zelf uit die cultuur komt. Het beschermen van de familie-eer zit zo ingebakken, dat is traditie,' zegt hij. Debat eerwraak Het Parool schrijft over de aftrap van het project op een ROC in Amsterdam, waar politici, welzijnswerkers, leraren en leerlingen met elkaar in debat gaan. Ter inspiratie wordt eerst een korte film vertoond, waarin ene Hassan vertelt, hoe hij zijn zusje doodstak. 'Ik trok het niet meer, ze luisterde niet naar mij. Ik had geen macht meer over haar. Toen ben ik naar beneden gelopen om een mes te halen.' Hassan zat zes jaar in de cel en probeert nu de draad van zijn leven weer op te pakken. Een meisje vertelt daarna over haar ervaringen: 'Ik heb twee neven die me heel erg controleren. Soms schreeuwen ze tegen me, maar dan doe ik net alsof ik ze niet hoor.' 'Ik ben geen psychopaat' Ineens staat een jongen op uit het publiek. 'Ik ben Hassan. Jullie praten over eerwraak alsof jullie het begrijpen, maar dat doen jullie niet. Ik ben de jongen uit de film.' Iedereen schrikt. 'Ik ben geen psychopaat. Ik was echt niet van plan mijn zusje te vermoorden. En toch is het gebeurd. Ik heb elke dag gevochten, me verweerd, mijn zusje verdedigd tegen roddels. Maar het hielp niet. Je kunt je niet voorstellen hoe dat voelt.' 'In gevallen van eerwraak zijn daders ook slachtoffers,' zegt Altuntas. 'Hun omgeving zet ze aan tot hun daad. We moeten daarom niet alleen potentiële daders aanpakken, maar hun hele omgeving.'
 

Bron(nen):   Het Parool (betaald)      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “‘In gevallen van eerwraak zijn daders ook slachtoffers,’ zegt Altuntas. ‘Hun omgeving zet ze aan tot hun daad. We moeten daarom niet alleen potentiële daders aanpakken, maar hun hele omgeving.’
  goed idee, gewoon de hele cultuur oprotten naar hun zandbak

 2. Dead Silence

  Als men denkt dat wij ze niet begrijpen, vraag ik me af wat ze hier doen. Opbokken!

 3. Robin

  *Beetje binnensmonds overgeefje doet. “Hele omgeving aanpakken…”, bedoeld meneer daarmee religie verbieden? Zo niet; opzouten met je subsidie verslindende projectjes. Godverdomme!

 4. kletsmajoor

  In Nederland is iedereen individueel verantwoordelijk voor de wet. Door zo’n eerwraakpleger de gelegenheid te geven zich weer achter z’n groep te verschuilen (“hun hele omgeving”) wordt het probleem weer onhanteerbaar.

 5. Meneer Dick

  En als je dan aan een man uit zo’n cultuur vraagt of hij zijn vrouwelijke familieleden respecteert, dan antwoordt hij zelfs nog vol overtuiging “ja”.
  In die cultuur hebben ze geen flauw benul wat respect en respecteren betekenen.

 6. Jan Terlouw

  Een en dezelfde geweldsdelict wordt bij allochtonen ‘eerwraak’ genoemd en bij allochtonen wordt gesproken van ‘familie drama’. Meten met dubbele maten.

  • Windows 8

   Ken jij veel gevallen van meisjes die worden vermoord door hun broers of zussen omwille van een fout vriendje door autochtonen?

   (in antwoord op Jan Terlouw)
 7. digibeet

  eerwraak –> misplaatste term voor gewoon moord

Reacties niet toegestaan