Mogelijke ebolapatiënt is in Rotterdam

De man die zaterdagavond werd opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, omdat er een ,,mogelijke verdenking'' bestaat dat hij ebolaverschijnselen heeft, is zaterdagnacht overgebracht naar het Erasmus MC in Rotterdam. Dat liet een woordvoerder van het Rotterdamse ziekenhuis weten.

Rond 2:20 uur vertrok een ambulance met daarin de patiënt vanuit Dordrecht, meldt het Albert Schweitzer ziekenhuis. De man, die volgens een woordvoerder van het Erasmus MC uit Sierra Leone komt, wordt in dat ziekenhuis onderzocht. Het kan dagen duren voor duidelijk wordt of de man inderdaad met ebola is besmet.

Hij raakte zaterdagavond onwel op de huisartsenpost bij het ziekenhuis in Dordrecht en werd geïsoleerd. ,,Ook personen die bij hem zijn geweest in de huisartsenpost zijn apart genomen'', meldde een woordvoerder van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Zij mochten later op de avond weer naar huis. Hun gezondheid wordt door de GGD in de gaten gehouden.

De ruimte waar de man onwel werd, wordt schoongemaakt. Patiënten op de spoedeisende hulp in Dordrecht hebben geen enkel risico gelopen, benadrukt het ziekenhuis in een verklaring.

Ook mensen die in het Erasmus MC in Rotterdam liggen hoeven zich volgens dat ziekenhuis geen zorgen te maken. De mogelijke ebolapatiënt is overbracht naar een isolatiekamer. ,, Mensen die aan het bed komen moeten volledig huidsbedekkende kleding aan'', zegt de woordvoerder.

Sinds er in Afrikaanse landen veel mensen besmet raken met de ziekte, zijn er ook in Nederland met enige regelmaat verdenkingen. Eind september waren er volgens het RIVM zeker 15 verdenkingen. Mogelijk zijn dat er nu meer. Bovendien worden niet alle verdenkingen gemeld, omdat al snel blijkt dat er niets aan de hand is. Tot nu toe was het elke keer loos alarm in Nederland.