Nederland wacht explosieve groei van dementerenden

Samenleving
dinsdag, 10 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Alarmerend bericht in de Volkskrant over de gezondheid van kinderen in Nederland. Door hun ongezonde levenstijl neemt het aantal mensen dat lijdt aan alzheimer explosief toe. Dat verwachten vier hoogleraren van de VU en het VU medisch centrum in Amsterdam.
De vier hoogleraren leggen een rechtstreeks verband tussen een ongezonde leefstijl in de vroege jeugd en dementie. 'Deze ziekte wordt niet serieus genomen. In de eerste 25 jaar kun je het voor de rest van je leven verpesten', zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Volgens Jaap Seidell, hoogleraar voeding en overgewicht, stijgt het aantal kinderen met ouderdomsdiabetes snel. Zij krijgen op betrekkelijk jonge leeftijd ziekten die normaal oudere mensen treffen. 'In 2025 zullen er 1,4 miljoen mensen met diabetes zijn, van wie 85 procent met overgewicht of obesitas. De kans dat zij gaan dementeren is relatief groot.'
De hoogleraren gaan samenwerken om het 'zwaar onderschatte' probleem van obesitas en overgewicht onder jongeren aan te pakken.
Bron(nen): de Volkskrant