6 angsten van workaholics

Samenleving
woensdag, 11 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De perfectionistische neigingen van workaholics kunnen geleidelijk leiden tot obsessieve gedachten en dwangmatige handelingen. Hun fixatie op werkgerelateerde zaken leidt tot de ontwikkeling van een toenemende mate van ego-inflatie, zelfingenomenheid en narcisme. Uiteindelijk heeft dit een zeer negatief effect heeft op de persoonlijkheid, gezondheid en waarden van de workaholic: het 'Breakdown Syndrome' dat op werkverslaving volgt, ligt op de loer.
6 chronische angsten die het functioneren van workaholics uit balans brengen:
  1. faalangst
    Falen is hun ergste nachtmerrie. De ultieme vrees is om in het openbaar te worden ontslagen. Zelfs een degradatie of een gedwongen overplaatsing kunnen het ideaalbeeld dat ze van zichzelf hebben aantasten.
  2. angst voor verveling
    Workaholics voelen zich al snel verveeld, zijn rusteloos, impulsief en soms roekeloos. Ze zijn ongeduldig als ze dingen doen en ze staan altijd klaar met hun oordeel. Sneller is echter niet noodzakelijk beter. Hun botte, scherpe reacties en altijd haast hebben, maakt anderen nerveus. Maar zonder die adrenalineshot neemt de angst voor verveling toe. Workaholics kunnen zich niet ontspannen en hebben geen tijd meer voor andere activiteiten.
  3. angst voor luiheid
    Het idee dat workaholoics lui zijn, klint misschien raar. Maar in psychisch opzicht zijn ze lui. Ze hebben weinig inzicht in wat hen drijft en wat hun levensdoelen zijn. In plaats daarvan hebben ze een hectische levensstijl met een overvolle agenda en onrealistische verwachtingen. En als ze dat zouden opgeven zouden ze ten prooi vallen aan luiheid. De angst kan acuut zijn, bv. als er op zondag niets is gepland.
  4. angst voor ontdekking
    Hun obsessieve manier van denken leidt tot beoordelingsfouten en workaholics maken zich grote zorgen over de zichtbaarheid van hun fouten. Workaholics nemen hun toevlucht tot smoezen en proberen kost wat kost hun reputatie te redden. Daarbij houden ze niet alleen anderen voor de gek, maar ook zichzelf.
  5. angst voor confrontatie met zichzelf
    Een belangrijke bedreiging van het opgeblazen ego van de workaholic is het zich bewust worden van de onderdrukte twijfel over zichzelf en zelfs zelfhaat. Als er meer en meer klachten over hun botte gedrag komen, missen workaholics het inzicht om te beseffen welk effect hun gedrag op anderen heeft. Ze weten niet wie ze werkelijk zijn of hoe ze zich moeten gedragen. Als de angst toeneemt, projecteren ze hun zwakke punten op een ander.
  6. paranoia
    De toenemende twijfel aan zichzelf en de extreem defensieve houding omwille van de angst voor de ontdekking van fouten en de zelf-confrontatie kan leiden tot achtervolgingswanen in de latere stadia van werkverslaving. Deze angst om het slachtoffer te worden traumatiseert de overgevoelige workaholic die alles persoonlijk opvat. Als er barstjes komen in het zelfbeeld, begint de workaholic te lijden depressieve episodes. Sommige stellen zich wraakzuchtig, intimiderend en bestraffend op tegenover anderen. Uiteindelijk vertrouwt de workaholic niemand meer en worden ze zelf onbetrouwbaar.
Bron(nen): Psychology Today