Muziek maakt gezond!

Een goed muzieknummer doet wonderen. Of het nu het luisteren naar een opstandig nummer is nadat de relatie op de klippen is gelopen, of een zacht klassiek nummer tijdens het studeren. Muziek heelt het hart en de ziel .

Volgens de Mayo-kliniek varieert de uitwerking van muziek van het verlagen van fysieke pijn, tot het verbeteren van het geheugen. Mozart, Marco van Basten of Metallica, het maakt niet uit. Muziek:

 1. Verzacht angsten in kankerpatiënten. Muziekluisteraars gaan niet alleen minder gebukt onder angsten, ze hebben ook een betere bloeddruk.
 2. Vermindert stress. Mensen die iedere dag naar muziek luisteren hebben minder stress en voelen zich positiever.
 3. Helpt bij operaties. Pure melodieën verlagen stress en kalmeren tijdens operaties.
 4. Beschermt de geluidsverwerkingsprocessen van het oor. Mensen die veel naar muziek luisteren of muziek maken, kunnen op latere leeftijd beter tonen onderscheiden. Behalve natuurlijk als die muziek langdurig keihard staat.
 5. Verbetert de gezondheid van het hart. Het klinkt misschien raar, maar er blijkt een link te zijn tussen een gezond hart en het luisteren naar muziek. Luisteren naar opgewekte melodieën verwijdt de bloedvaten.
 6. Verzacht pijn. Muziek leidt af en daarom lijkt pijn af te nemen.
 7. Stimuleert het geheugen. Kinderen die muzieklessen nemen, scoren beter in tests op school waarbij woorden onthouden moeten worden.
 8. Beschermt het ouder wordende brein. Muziektraining helpt het brein te beschermen op oudere leeftijd. Het geheugen blijft langer scherp.
 9. Voorkomt afstoting van het hart bij transplantatie (bij muizen in ieder geval). Muizen die naar Mozart en Verdi moesten luisteren hadden een veel hoger overlevingspercentage.
 10. Versnelt herstel na een beroerte. Direct na een beroerte luisteren naar muziek wordt gelinkt aan een verbetering van het verbale geheugen onder patiënten die een beroerte hebben gehad. Beter nog dan het luisteren naar audioboeken.
 11. Werkt net zo goed als een massage voor het verlagen van angsten en spanningen. Maar dit laatste moeten we maar voor ons houden.
Bron(nen):   Huffington Post      

38 Reacties Doe mee met de discussie →