Maakt Facebook ons steeds eenzamer?

Maakt Facebook ons eenzamer? Rare vraag. Facebook behoort immers tot de social media. Bedoeld dus om ons in contact met anderen te brengen. Dat lukt lang niet altijd. Soms vergroot het die afstand tot anderen juist.


Onderzoekers wijzen er op dat het aantal alleenwonenden spectaculair stijgt. Vijftig jaar geleden leefde bijna iedereen in een gezin. Nu leven miljoenen Nederlanders alleen. En een alleenstaande maakt samen met zijn beeldscherm géén gezellig tweepersoonshuishouden... 
Natuurlijk, ontelbare gebruikers zullen de vraag over 'Facebook en eenzaamheid' onbegrijpelijk vinden. Ze kunnen niet zonder deze digitale praathoek. Maar hoe vergaat het Facebook-verslaafden die een wat minder actief sociaal leven hebben. Die zien honderden Facebook- 'vrienden' die alsmaar nog meer vrienden krijgen, naar de leukste feestjes gaan, bijna nonstop op vakantie lijken te zijn en nooit in een dip zitten of 'n kater hebben. Facebook als 24-uurs goed-nieuws show dus. Als je eigen leven eenzaam is en niet een aaneenschakelijk van leukigheid kan Facebook behoorlijk confronterend zijn.
Onderzoekers zeggen dan ook: Facebook maakt eenzame mensen nog eenzamer. Het geeft hen de  illusie van contact, van een actief sociaal leven. Maar het is een sociale schuilkelder. Ze doen steeds minder moeite deze online surrogaat-vriendschappen te vervangen door echt menselijk contact.

 De Amerikaanse professor Cacioppo over enzaamheid:

Vervolg van dit interview:

Bron(nen):   Atlantic  MixTheNet  relatie.blog.nl