‘Wereld niet voorbereid op dodelijk virus’

De internationale gemeenschap moet een mechanisme opzetten waarmee direct kan worden gereageerd op de uitbraak van besmettelijke ziektes. De trage aanpak van de ebola-epidemie toont aan dat de wereld nu slecht is voorbereid op de uitbraak van virussen. Dat stelde Wereldbankpresident Jim Yong Kim zaterdag (plaatselijke tijd).

,,We moeten leren van deze ervaring en zorgen dat het nooit meer gebeurt'', zei Kim na afloop van de jaarvergadering van de Wereldbank. ,,Er zijn middelen nodig die direct kunnen worden ingezet als een epidemie dreigt. Ebola verspreidt zich langzaam, we moeten ook voorbereid zijn op virussen die razendsnel verspreiden.''

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) steunt de roep om een team en een fonds waarmee direct op een crisis kan worden gereageerd. ,,Voor natuurrampen bestaat zoiets al en zien we dat het goed werkt'', zei ze in Washington.

Ploumen ziet daarbij een rol weggelegd voor de VN en instellingen als de Wereldbank en het IMF. Ze benadrukte echter dat het plan nog moet worden ontworpen en dat de bestrijding van de huidige epidemie de hoogste prioriteit heeft.