Vrouwen mogen niet meer naar het park of de kermis van de Taliban

Samenleving
vrijdag, 11 november 2022 om 9:27
anp 457576044
De taliban hebben vrouwen verboden om in Kaboel de openbare parken en kermissen te bezoeken. De nieuwe regel verbant vrouwen verder uit het openbare leven in Afghanistan.
Het was voor vrouwen al verboden om zonder man te reizen. Ook was een hijab of boerka verplicht buitenshuis. De middelbare scholen voor meisjes zijn in het grootste deel van het land ook al meer dan een jaar dicht. Enkele maanden geleden werd de regel ingevoerd dat mannen en vrouwen alleen nog gescheiden parken mochten bezoeken.
"De afgelopen 15 maanden hebben we ons best gedaan om dit te laten werken, met zelfs specifieke dagen voor mannen en vrouwen", legt woordvoerder Mohammad Akif Sadeq Mohajir van het ministerie van de Preventie van Zonden en de Promotie van Deugden uit aan persbureau AFP. "Maar op veel plekken werden de regels geschonden. Er was menging van mannen en vrouwen, de hijab werd niet gedragen, daarom hebben we nu deze beslissing genomen."
VervelingVrouwen in Kaboel reageren geschokt. "Er zijn geen scholen, geen werk. We moeten toch op zijn minst een plek hebben waar we iets leuks kunnen doen", vertelt Wahida, die haar kinderen in het park gadeslaat door het raam van een nabijgelegen restaurant. "We vervelen ons en hebben er genoeg van om de hele dag binnen in huis te blijven, onze hersenen zijn moe", zegt ze tegen AFP.
Raihana van 21 is ook erg teleurgesteld. Ze wilde de dag met haar zussen in het park doorbrengen. "We waren erg enthousiast en zat van het thuisblijven", vertelt ze. "Natuurlijk mag je van de islam een park bezoeken. Als je geen vrijheid hebt in je eigen land, waarom zou je hier dan nog willen leven?"
FaillietDe ondernemers in de parken komen ook in de problemen. Het reuzenrad staat stil, evenals veel andere attracties. Ze hebben plotseling geen klanten meer. Vorige week waren er nog honderden bezoekers per dag van vooral vrouwen die met hun kinderen naar het park togen. De kermisbedrijven vrezen nu al dat ze moeten stoppen.
Bron(nen): The Guardian