Europese Commissie ontevreden over Nederlands proefdierenbeleid

Nederland staat er niet goed voor als het om proefdierenbeleid gaat. De Europese Commissie hekelt het feit dat Nederland de nieuwe regels die 2 jaar geleden zijn opgesteld nog steeds niet heeft toegepast en gezorgd heeft voor nieuwe wetgeving. De nieuwe regels omvatten het gebruik van een minder groot aantal dieren en betere huisvesting en verzorging van de dieren. Volgens de EU schiet Nederland tekort. Al beloofde Nederland een jaar geleden om aan de nieuwe regels te zullen voldoen, de Eerste Kamer moet de nieuwe wet nog steeds goedkeuren. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zal dat binnenkort gebeuren en loopt Nederland juist voorop op het gebied van dierenwelzijn. Er moet nu wel snel worden gehandeld; De Europese Commissie vraagt het Europees Hof van Justitie om Nederland een dwangsom van 51.156 euro per dag op te leggen voor elke dag dat de wet er nog niet is. Tot een boete komt het niet als er gehandeld wordt voordat het Hof een uitspraak doet. De Europse Commissie vindt verder dat de uitzondering die Nederland heeft om proeven te doen op bedreigde diersoorten dient te worden ingeperkt. Daarnaast moet het doel van dierproeven beter worden omschreven en moet er een organisatie worden opgericht voor proefdierenwelzijn.

Bron(nen):   PiepVandaag      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Malky

  Kennelijk kan een ongekozen, ongewenst en niet weg te sturen orgaan hier opleggen hoe we wetten maken en handhaven.

  Het vreemde is dat er nog steeds mensen rondlopen die denken dat we in dit
  vazaalstaatje zelf wetten maken, en dat er electoraal verantwoording
  voor afgelegd moet worden.

 2. Dead Silence

  Ik ben ontevreden over de muizen en ratten in Brussel.

 3. marianne martens

  Een land wat binnen de EU per hoofd van de bevolking de meeste bladblazers
  in het bezit heeft is m.i. knettergek. ( geluidsoverlast, blazen en binnen een minuut weer bladeren op de grond ). Een land wat wel regels afspreekt binnen de EU en deze regels gewoon weigert is in overtreding. Een land wat dieren mishandelt is misdadig etc. Een Regering die gewoon alles zelf bepaalt en geen rekening houdt met zijn burgers is heel bewust kwaadaardig.

  • Apekool

   Zo worden in Brussel heel wat afspraken gemaakt, maar telkens als Nederland de meest zure (voor NL) implementeert zie je andere dralen.

   Gaat de commissie ook boetes vragen voor het stelselmatig overtreden van begrotingsregels? Oh nee, toch maar niet – het knettergekke zit ’em er in dat de regels nogal arbitrair worden toegepast.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    Apekool, dat arbitraire of absurde idee of ontstaan van dit alles wordt steeds manifester. Wat is het doel en betekenis hiervan? Wat is er van de EU over na 50 jaar?

    (in antwoord op Apekool)
 4. Apekool

  Bij de albert-heijn-XL kan je vaak een koekje of een stukje kaas proeven – een smakelijk klaargemaakt proefdiertje zou niet misstaan, daarover ben ik dus ook ontevreden!

Reacties niet toegestaan