Het Georgische meisje dat doodziek ons land werd uitgezet, is nu overleden

De 8-jarige Renata uit Georgië werd eind 2012, toen ze al ernstig ziek was, ons land uitgezet naar Polen. Artsen in Nederland weigerden wekenlang haar te onderzoeken. Ze bleek acute leukemie te hebben en is nu overleden. In het asielzoekerscentrum waar de Georgische familie werd opgevangen werd de zieke Renata door de doktersassistente steeds weer afgescheept met een paracetamol. Haar ouders zochten uiteindelijk zelf een dokter op, nadat het meisje dagenlang een bloedneus had. Die schreef een recept uit voor een bloedonderzoek dat vervolgens niet werd uitgevoerd door de medici van het asielzoekerscentrum. Daarna werd het gezin met het inmiddels doodzieke meisje uitgezet naar Polen, omdat ze daar eerst waren geweest. Volgens Europese verdragen hadden ze daar asiel moeten aanvragen. In Polen bleek binnen 20 minuten dat Renata acute leukemie had. Een ziekte die bij tijdige ontdekking een genezingskans van 90 procent heeft, maar die bij het meisje inmiddels vergevorderd was. 'Waren jullie vijf dagen later gekomen, dan was Renata waarschijnlijk overleden', krijgen de ouders te horen. Een jaar later mocht de familie terugkomen naar Nederland en de medische behandeling van hun dochter hier voortzetten, maar toen was het te laat. Renata stierf vrijdag in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) aan de complicaties ten gevolge van een beenmergtransplantatie. De Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerden vorig jaar in een onderzoeksrapport dat degenen die zorg moesten verlenen aan het meisje geen fouten hebben gemaakt.
 

Bron(nen):   AD      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Grappig hoe men de schuld hier op Nederland wil schuiven. Reizen met een doodziek kind, de ouders zijn de enige schuldigen hier !!!

  • Dead Silence

   Nu de staat aanklagen en eurootjes cashen.

   (in antwoord op Windows 8)
  • Harrie Vangangelt

   Wel zo makkelijk om heel hard te roepen “jullie zijn zelf schuld en wij niet”. De minimale plicht die Nederland toch zeker heeft is om iedereen die hier verblijft in het geval van duidelijke signalen van ziekte een basis onderzoek te bieden in verhouding tot de signalen. Hoe zorg en medicatie dan verder wordt ingevuld is vers twee. Dat is niet gebeurd en daarmee schiet Nederland toch zeer te kort en ik schaam me voor deze kant van het huidige Nederland.

   (in antwoord op Windows 8)
  • Lio

   Je vindt dit grappig? Vuile vieze uitschot. Wat is er zo grappig aan het negeren van een ziek kind. Hersenlose onbeschofte zwijn.

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    Inderdaad, de ouders moeten veroordeeld worden voor verwaarlozing

    (in antwoord op Lio)
    • bebeben

     Hoezo? Renata verbleef met haar ouders tussen 13 juni 2012 en 26 november 2012 in Nederland. Toen het gezin eind november 2012 aan Polen werd overgedragen, was Renata volgens de berichtgeving “al enkele weken” zwaar ziek.

     Wat “enkele weken” inhoudt, is wellicht niet eenvoudig te bepalen. De ondergrens zal bij twee of drie liggen, maar waar ligt de bovengrens? Me dunkt dat een periode boven de acht weken met goed fatsoen niet meer kan worden aangeduid met “enkele weken”. Dan kijk je immers al tegen “enkele maanden” aan. Maar goed, we zijn ruimhartig en houden acht weken als bovengrens aan. Tellen we van 26 november acht weken terug, dan nog komen we bijlange na niet uit op 13 juni. Ergo, de ouders hadden dus niet gereisd met een doodziek kind.

     Uit overige berichtgeving blijkt dat de ouders voortdurend met hun kind moesten leuren voor medische aandacht, maar steeds nul op het rekest kregen. Ook op dat punt dus geen verwaarlozing door de ouders, eerder door de dames en heren medici.

     En wie stuurt Renata eind november op reis? Niet de ouders, want die moeten mee. Nee, het zijn de Nederlandse autoriteiten die het gezin naar Polen uitwuiven. Jawel.

     Ik vraag me inmiddels nieuwsgierig af of degenen die gretig de ouders van Renata verwaarlozing willen verwijten, dat ook zullen roepen als Renata en haar ouders van Nederlandse komaf waren geweest.

     (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Acute leukemie is een genetische ziekte, geen griepje dat je opdoet dus …het meisje was al ziek toen ze vertrokken

      (in antwoord op bebeben)
     • bebeben

      En weer mis.

      Renata had acute lymfatische leukemie. Deze agressieve vorm van bloedkanker kent een snel verloop. Binnen enkele dagen tot weken kun je van een kerngezond meisje in een doodziek hoopje veranderen.

      (in antwoord op Windows 8)
 2. Kees Cornelder

  Als asielzoekers deze onthutsende nalatigheid qua medische zorg kan overkomen – het gaat godbeterehet om een ACHTjarige –
  hoe en wat staat het daarmee buiten asielzoekerscentra?

 3. Lio

  Dit is moord en het zogenaamde medische personeel, de uitschot, in dat aziekzoekercentrum zijn de moordenaars. Als je een 8 jarige op deze manier behandelt dan ben je lager dan een kakkerlak.

 4. DoubleUC

  Eerst regels, dan mensen. Al heeft het de dood tot gevolg.

 5. AT

  Erg naar dat ze is overleden en ik vind dat wij als land zorg moeten dragen voor ieder die zich hier bevindt, zeker kinderen! Ik volgde dit nieuws met plaatsvervangende schaamte. Maar in dit geval is ze overleden aan complicaties door een operatie, dit had elk moment kunnen gebeuren en is ook niet direct het gevolg van ons uitzettingsbeleid. Er wordt hier geschreven ‘toen was het te laat’ maar dat heeft er niets mee te maken. Is wel zo belangrijk even te vermelden.

Reacties niet toegestaan