Je zult maar Isis heten

Sinds de opkomst van terroristische organisatie ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië) kiezen nog maar weinig ouders voor die naam voor hun dochters. Gemiddeld werd de naam 190 keer gekozen, in 2012 lag het hoger met 204. In 2013 waren het er 163 en tot aan september van dit jaar nog maar 94. Er lijkt sprake van een scherpe daling; In augustus waren het er 5 en in september 3. Voor de mensen die al Isis heten kan dat vervelend zijn, terwijl de betekenis van de naam zo mooi is (Isis is de Egyptische moedergodin en de godin van de vruchtbaarheid). Zo is er het meisje dat een naam-armbandje had, waardoor het leek of ze de terreurgroep steunt. Een Instagram-account van iemand die Isis heet werd ook ineens gevolgd door 'een aantal Arabieren'. Een slotje op het account hielp. Een Amerikaanse Isis zette een petitie op touw om voor elkaar te krijgen dat er voortaan over IS wordt gesproken, in plaats van ISIS. Er zijn ook bedrijven met de naam Isis die nu last hebben van hun naam. Eind september maakte de Britse investeringsmaatschappij ISIS Equity Partners bekend tot een naamwijziging over te gaan. In België zit een chocoladebedrijf met de naam ISIS dat Kabouter Plop-chocola maakt. Recentelijk voerden zij de slogan: 'ISIS lanceert Plop-chocoladefiguren'. Een goede oplossing zou zijn dat ISIS voortaan ISIL wordt genoemd, zoals de Amerikaanse regering al doet. Syrië wordt dan vervangen door Levant, een historisch geografische term voor een gebied ten oosten van de Middellandse Zee. Meer bij NRC.

Bron(nen):   NRC      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Meneer Dick

    De oude naam ISIS, waar de laatste 2 letters staan voor ” in Irak en Syrië” klopt ook niet meer. In het begin wilden die islamieten alleen Irak en Syrië veroveren. Nu willen zij de hele wereld veroveren, ook Nederland.

    Het beste is om de naam voluit te schrijven: Islamitische Staat.

  2. Revolutionary Socialist Media

    De media moet ophouden deze terreur groep met ISIS aan te duiden. Ze noemen zich Islamistische Staat of IS. Vroeger was hun naam ISIL, Islamistische Staat in Irak en de Levant ( Bilaad Ash-Shaam ). Het is beter om de afkorting IS te gebruiken of ISIL.

Reacties niet toegestaan