Volk komt in actie: bibliotheek moet blijven

Overal in ons land dreigen bibliotheken te sluiten. Gemeentes kunnen niet anders, zeggen ze. Er moet worden bezuinigd. Maar wat burgers wel weten en lokale politici kennelijk niet: een bibliotheek is belangrijk. En wie er wel eens komt, weet precies waarom. Ouderen ontmoeten er elkaar, de jeugd leert er genieten van boeken, laaggeletterden krijgen ondersteuning en wie wil heeft alle wereldliteratuur bijna gratis tot zijn beschikking. En nee, dat vind je allemaal niet op internet. Sluiten Dat weten ook de inwoners van de gemeente Maasdriel. De twee bibliotheken van de middelgrote Gelderse gemeente moeten wellicht sluiten. Maar niet voordat er grootscheeps actie is gevoerd. De bibliotheken haalden al 6.000 handtekeningen op en ook op sociale media verschijnen teksten van burgers, die nauwelijks kunnen geloven dat twee goedlopende, moderne bibliotheken verdwijnen. Laaggeletterdheid De wethouders van de gemeente worden bestookt met boze brieven van lezers en ook de basisscholen hebben van zich laten horen. Schooldirecteur Egon van Kessel in streekkrant Het Carillon: 'Wij zien als geen ander waar laaggeletterdheid op de loer ligt. Wij en de bibliotheek hebben elkaar daarin hard nodig. Ondersteuning van de bibliotheek bij de bestrijding daarvan is onmisbaar en noodzakelijk.' In de moderne samenleving hangt 80 procent van de banen samen met goed kunnen lezen. Het aantal laaggeletterden in Nederland stijgt elk jaar en bedraagt op dit moment ruim 1,3 miljoen. De bibliotheek is als geen ander de aangewezen organisatie om hen te helpen. Ouderen Maar ook voor ouderen is de bieb belangrijk. De 86-jarige Gonnie van der Burcht-Merks: 'Ik ben al 13 jaar lid van de bibliotheek. Elke week ga ik er heen om een paar boeken te lenen. Dat doe ik nog steeds zelfstandig door met mijn rollator naar de bieb te schuifelen. Waar moeten wij ouderen straks heen?' Cohen De onderzoekscommissie onder leiding van Job Cohen, die begin dit jaar een rapport over de toekomst van de bibliotheek publiceerde, is het met de Maasdrielenaars eens. 'Het is heel gemakkelijk om in het kader van de bezuinigingen meteen naar de bieb te kijken met het argument dat alles op internet te vinden is. Dan bespaar je als gemeente meteen veel geld, zo lijkt. Maar het kost je op termijn veel meer. Het betekent dat er in de toekomst meer mensen slechter zullen lezen, niet aan de eisen van de kenniseconomie kunnen voldoen en als drop-outs buiten de boot vallen.' En dat allemaal om welgeteld 300.000 euro per jaar te besparen. Want dat kost het om de twee bibliotheken open te houden.

Bron(nen):   Het Carillon  Volkskrant    

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Bieb moet ook blijven. Ik kom er wekelijks. Maar op zich kan het wel de nodige aanpassing aan de huidige – digitale – tijd gebruiken. Geldt overigens ook voor tweedehands ebooks. Daar was onlangs een (interessante) rechtszaak over. Of je die tweedehands mag verkopen. Een ebook veroudert immers niet. Althans niet fysiek. Dus als je die vervolgens tegen een lagere prijs verkoopt, worden de boekverkopers begrijpelijkerwijze kwaad.

  Het is nog niet tot de hoogste rechter bevochten, naar ik dacht. Maar m.i. is het de hoogste tijd om de boel een beetje aan te passen.

 2. Windows 8

  ” Het aantal laaggeletterden in Nederland stijgt elk jaar en bedraagt op dit moment ruim 1,3 miljoen.”
  Hmmm, hoe zou dat toch komen?

 3. Prikker

  Voor een gat als Maasdriel (lol… middelgrote gemeente ! Altijd lachen met Jeann ette) is 2 biebs wel veel, Den Bosch ligt vlakbij.
  Maar landelijk speelt ‘t zelfde, bezoekersaantallen lopen hard terug. De jeugd zit liever op social media te kloten. Zware tijden breken aan voor de bieb-business.

 4. Robin

  Cohen onderzocht? Dat is het zelfde als vragen aan de Telegraaf of Hiddink moet blijven.

 5. RhodBerth

  Tsja, wij hadden ook zo’n bibliotheek op de hoek van de straat….
  Er zat vrijwel nooit meer dan 2 man binnen (en 3 man personeel) en iedereen boos toen die weg moest.

  “Volk komt in actie maar volk wil niet betalen” daar komt het meestal op neer.
  Vroeger kwam ik ook als kind vaak in de bibliotheek. Nu lenen we meer van elkaar, kopen we vaker 2e hands boeken via marktplaats of downloaden het via internet.

  De wereld verandert, als we dat maar gewoon eens gaan accepteren ipv altijd maar protesteren tegen verandering…

 6. Burgermans

  Volk: lees Job Cohen en twee bibliothecaressen.
  Openbare bibliotheken zijn niet meer van deze tijd. Via internet kun je vrijwel alle boeken vinden die je ooit maar zou willen lezen.
  Die € 300.000 gemeenschapsgeld kunnen we veel nuttiger gebruiken.

Reacties niet toegestaan