De Oekraïnecrisis in 10 belangrijke gebeurtenissen

Vandaag zijn er verkiezingen in Oekraïne. De opstandelingen in het oosten van het land zullen daar niet aan deelnemen. Zij organiseren hun eigen verkiezingen op 2 november. Naar verwachting wordt de partij van de huidige president Petro Porosjenko de grootste. Daardoor zal hij na de verkiezingen meer slagkracht hebben om zijn pro-Europese hervormingen door te voeren. Belgisch tijdschrift Knack vat de Oekraïnecrisis samen in 10 belangrijke gebeurtenissen. 1. De eerste problemen ontstonden toen president Viktor Janoekovitsj op 21 november 2013 de voorbereidingen van een toenaderingsakkoord met de Europese Unie opschortte. De Oekraïense bevolking begon met protestacties. 2. In december gingen honderdduizenden Oekraïners de straat op. De EU stopte daarop de werkzaamheden rond het associatieverdrag met Oekraïne. Rusland rook zijn kans en bood op 17 december Oekraïne een lening aan van 15 miljard dollar en lagere gasprijzen. 3. In januari 2014 vielen de eerste doden bij protesten op het Onafhankelijkheidsplein. Eind januari bood premier Azarov zijn ontslag aan in ruil voor een 'vreedzame oplossing van het conflict'. 4. De protesten slaan in februari over naar de Krim waardoor het conflict in Oekraïne evolueerde naar rellen tussen voor- en tegenstanders van een toenadering tot Rusland. Op 16 maart wordt in een dubieus referendum bepaald dat de Krim bij Rusland hoort. 5. Pro-Russische demonstranten bezetten in april overheidsgebouwen in Donetsk en Loehansk en roepen even later de onafhankelijkheid uit. 6. De zakenman en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Petro Oleksiyovych Poroshenko won de presidentsverkiezingen van 25 mei. Hij beloofde de oorlog te beëindigen en het samenwerkingsakkoord met de EU uit te voeren. 7. Op 4 en 5 juni was in Brussel een topoverleg van de G7 zonder Rusland. De crisis in Oekraïne stond hoog op de agenda. 8. Op 17 juli stortte de Boeing MH 17 van Malaysian Airlines neer boven Donetsk. De internationale gemeenschap reageerde verontwaardigd en om Rusland te straffen, werden economische sancties aangescherpt. 9. De NAVO krijgt eind augustus de vraag van de Oekraïense regering om de samenwerking te verbeteren of zelfs toe te treden. Op de NAVO-top in Wales worden geen concrete militaire afspraken gemaakt, al beloven verschillende leden wel om de sancties op termijn verder uit te breiden. 10. Ook in de laatste maand voorafgaand aan de verkiezingen hield het geweld in Donetsk aan. 'Wat Rusland ook zegt, er zijn nog steeds Russische troepen op Oekraïens grondgebied, aldus NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en Shape-baas generaal Philip Breedlove.

Bron(nen):   Knack      

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Johan Vermeulen

  De OekraIense crisis in 10 punten, in groter verband.

  1) 1919. In de Overman Enquete Comissie vraagt het Amerikaanse Congres aan de Banken waarom ze in godsnaam de Revolutie in Rusland hebben gefinancierd. Antwoord: Omdat anders Rusland een grote concurrent op de wereldmarkt zal worden. http://tiny.cc/ae72dx

  2) Hitler verovert Europa in no time. Tegen Rusland verliest hij uiteindelijk 228 divisies, in een 4 jaar durende oorlog. De resterende 20% van van het Duitse leger wordt verslagen door de geallieerden. Het is in 1945 iedereen duidelijk dat de Russen Hitler versloegen, met een beetje hulp van de geallieerden.

  3. Stalin is het beu dat Moskou steeds wordt aangevallen door Europese landen. Hij behoudt Polen, Hongarije etc. als Buffer tegen Westerse agressie. Dat wordt het Warschau pact.

  4. Amerika controleert de Westerse Wereld.Het doet zich voor als vredelievend, maar bombardeert allerlei landen, en heeft overal opstanden veroorzaakt en regeringen doen vallen. http://tiny.cc/vi1niw
  Rusland steunt mensen als Castro die parasitaire dictators verdrijven. Ons wordt geleerd dat Castro een slecht mens is.
  President Eisenhouwer waarschuwt zijn land dat deze oorlogsindustrie in feite de baas is in Amerika. http://www.youtube.com/watch?v=8y06NSBBRtY

  5. In 1991 is de USSR failliet, en wil Duitsland her-enigen. Gorbachov wil de Russische troepen niet weghalen, totdat de VS belooft om de NAVO niet oostwaarts uit te breiden.

  6. Clinton breidt de Nato Oostwaarts uit. De Neocons schrijven hun plannen in 2000: Amerika moet alleenheerser blijven. Ze willen een sterk leger dat 2 oorlogen tegelijk kan voeren en elke potentiele concurrent klein kan houden. http://tiny.cc/5piljx

  7. In 2005 wint de pro-Russische Yanukovich de verkiezingen. De VS organiseert protesten op recept van Gene Sharp, met hulp van Otpor, en weet herverkiezingen af te dwingen. de Pro-westen Joestjenko wint. Maar maakt geen goede indruk op de bevolking. Yanukovich wordt herkozen in 2010.

  8. De VS heeft 5 miljard $ geïnvesteerd in de destabilisering van de Ukraïne, zegt minister Victoria Nuland. Van dat geld worden de fascisten betaald die in september 2013 in Polen worden opgeleid om de opstand later in handen te nemen. De reklame anti-Putin. De snipers die op Maidan hun eigen mensen in de rug schieten om zodoende Yanukovich op de vlucht te jagen. De Odessa massacre is vermoedelijk door Kolomoisky betaald en georganiseerd.

  9. De VS zorgt dat er een verkeersvliegtuig neer stort, en de hele False Flag machine wordt van stal gehaald: elke week een beschuldiging. Sancties worden afgedwongen. In Rusland wordt de 5e colonne op scherp gezet. Alles met maar één doel: Rusland destabiliseren. Rusland is samen met China en de andere Brics een bedreiging voor de wereldheerschappij van de Neocons. ( Neocons: Pearle, Wolfowitz, Kristol, Kagan, Nuland. Cheney en Rumsfeld zijn op een bepaalde manier slechts useful idiots.)

  10. Dàt is de oorlog in de Ukraïne: met dat land zelf heeft het niet zo veel te maken. Het is slechts het slagveld waar de strijd tussen de VS en de rest van de wereld zich afspeelt.

  • Burgermans

   De Oekraïners hebben het juk van de Russische bezetter van zich afgeworpen en gekozen voor Europa, democratie en vrijheid. De agressieve Blut-und-Boden-politiek van Stalin-imitator Poetin is volledig mislukt, Rusland is nu volkomen terecht een internationale paria.

   (in antwoord op Johan Vermeulen)
   • Johan Vermeulen

    Burgermans, U schreef eerder dat U 100% achter Israel staat.

    1. Méér Blut und Boden dan de Israelische politiek is er niet te vinden. Hoe verklaart U uw inconsistentie?

    2. Rusland heeft het verzoek van de Krim-bewoners aanvaard, toen die, na een stemming, zich bij Rusland wilden aansluiten. Vergelijk dat eens met wat er met de Palestijnen gebeurde in 1947 !

    3. Onder Stalin stierven 60 miljoen burgers. Joodse handlangers deden het werk. Dat is wat wij Stalin kwalijk nemen, en terecht. Wat Putin daar mee te maken heeft zou ik niet weten.

    Putin voorkwam een oorlog in Syrië. Putin heeft Irak niet kapot gemaakt. Putin heeft het land enorm vooruit geholpen. En het belangrijkste: Putin heeft Wall Street uitzuigers buiten gegooid. Ze zijn er nog loeiend over.

    Dit is het syumbool van ùw soort waarheid: http://www.youtube.com/watch?v=kZBSGorpLNc

    (in antwoord op Burgermans)
    • Burgermans

     Onder Poetin is Rusland een land geworden dat wordt gerund door maffiosi en hoeren, de intelligentsia zijn massaal het land uit gevlucht. Zijn invasie en annexatie van de Oekraïne is in strijd met alle internationale diplomatieke afspraken. Zijn oorlogszucht is de directe oorzaak van het neerhalen van MH17 door zijn handlangers. De man is gespeend van elk menselijk fatsoen en een oorlogsmisdadiger. Dat u zich met zo’n boef wil associëren zegt alles over u.

     (in antwoord op Johan Vermeulen)
     • Johan Vermeulen

      Burgermans, als ikuw post opdeel in simpele proposities, dan zie ik er niet één dat WAAR zou kunnen zijn.

      1. Rusland is een land waar oligarchen invloed hebben. Maar veel minder dan Amerika lief is.

      2. Noemt U eens een hoer die veel macht heeft.

      3. Een invasie is een behoorlijk massale intocht van een leger., Wanneer heeft die plaatsgevonden? Zijn er beelden van? Is er een dag te noemen dat alle Media er melding van maakten? Op welke dag was die invasie?

      4. Oekraïne is niet geannexeerd.

      5. ‘Diplomatieke afspraken’. Wat zijn dat? Internationaal nog wel? Kun je ze ook in je eigen land maken, tussen je eigen diplomaten?

      6 Waaruit blijkt Putin’s oorlogszucht? Heeft hij al ooit een oorlog gestart, zoals de VS er al 33 begin sinds WO2 ?

      7. Welke handlangers hebben de MH17 neer gehaald? Eerder was U een volgeling van Moses Brown, nu weer van het verhaal van de BND., Er is elke maand een nieuwe theorie, zoals U weet. Ze zijn vaak tegenstrijdig. Wat is uw favoriete verhaal?

      8. Kijkt U eens een uurtje naar Putin: http://vineyardsaker.blogspot.nl/2014/10/putins-speech-at-valdai-club-full.html

      9. Putin heeft de rovers van Wall Street zijn land uit gegooid. Wij in Europa kunnen dat niet. Onze politici zijn door de VS geselecteerd. Daarom hebben wij een credietcrisis en gaat ons land naar de ballen. In de VS wordt de elite steeds rijker, en de gewone man heeft drie jobs en sterft slapend in de auto, tussen twee shifts in : zie Maria Fernandes. Deze moordenaars zijn de mensen waar U zich mee wenst te associeren.

      Tot zover mijn reactie.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      De Heer Poetin is oorlogen begonnen in Transnistrië , Tsjetjenië, de Krim, de Donbas, Ossetië en Abchazië. Alle onderzoeken wijzen uit dat MH17 door een Russische raket is afgeschoten door Russische huurlingen (wat alleen mogelijk is met medewerking van president Poetin). Het spijt me dat ik u uit uw droom moet helpen maar uw held is een oorlogsmisdadiger.

      (in antwoord op Johan Vermeulen)
     • Johan Vermeulen

      Precies zoals in uw vorige post: niet éém propositie is juist. Ik ga er geen tijd meer aan besteden, ik neem aan dat alles voldoende helder in Wikipedia staat uitgelegd.
      ==
      Over de MH17:
      Vandaag zag ik Jan Smeets ( Pinkpop) nog op tv, blijkbaar een persoonlijk vriend van Timmermans. Smeets: wij wisten al dat er iemand in het vliegtuig de tijd had gehad om een zuurstof-masker op te zetten.
      Het is dus helemaal zeker wat Timmermans heeft gezegd bij Pauw.
      Maar dat betekent dat het geen BUK is geweest, want die beschadigt het vliegtuig in één klap zo enorm dat niemand de tijd heeft voor zoiets.

      Maar, beste Hasnara, gaat U vooral door met uw kreten te herhalen,. Het ondermijnt uw geloofwaardigheid beneden elke acceptabel niveau.
      En het leuke is: doordat al die Hasbara zo duidelijk partij kiezen voor Poroshenko weten we meteen wie er achter al die ellende zit: the usual suspects.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Daar komt de antisemitische aap uit de mouw: het is allemaal de schuld van de Joden. Doet u mij een plezier en stop met uw verzinsels over samenzweringen en Joodse complotten, bij voorbaat hartelijk dank.

      (in antwoord op Johan Vermeulen)
     • Johan Vermeulen

      Er is een foto met de hoofdrolspelers van de
      Ukraïne er op afgebeeld: Poroshenko (joods) , Yatsenyuk (joods) , Klitschko
      (joods) , Victoria Nuland (joods) John Kerry (joodse grootouders) . Geen enkele
      Ukraïener op de foto. Burgermans, ik kan het ook niet helpen.

      De foto is niet door mij gemaakt. Ik heb die mensen daar niet neergezet.
      Ik zie alleen correlaties en begrijp causaliteiten.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Die Oekraïense Joden staan niet toevallig allemaal aan de kant van democratie en mensenrechten. Lang leve het Volk van Israël!

      (in antwoord op Johan Vermeulen)
     • Burgermans

      De echte fascisten zitten in het Kremlin.

      En wat Gaza betreft: geen raketten, geen oorlog. De Gazanen hebben hun ellende helemaal te wijten aan hun eigen Jodenhaat. God zegene de democratische rechtsstaat Israël en zijn volk in hun gerechtvaardigde strijd tegen Jodenhaat en terreur!

      (in antwoord op Johan Vermeulen)
     • Johan Vermeulen

      Volgens Livia Rokach, en die had het weer van oud president Moshe Sharett, uit diens dagboeken, is het de strategie van Israel om aanvallen uit te lokken, en die dan honderdvoudig te vergelden. Altijd zorgen dat je de ander het bloed onder de nagels uit haalt, totdat hij zich niet kan beheersen, en jouw tand uit slaat. Als antwoord steek je dan zijn oog uit. Nóóit proportioneel; vergelden, altijd disproportioneel.

      Uiteraard niet vergeten dat dit alleen werkt als je ongeveer 3 maal zo machtig bent als die tegenstander.

      Rechtsstaat? Ja, er zitten mensen in Israelischge gevangenissen die er al 20 jaar zitten, en er is nooit een aanklacht of proces geweest. Dat staat hunb wet toe.

      In Amerika hebben ze trouwens ook net zo’n wet aangenomen. Allemaal afgekeken van de Nazi’s in 1933. http://www.informationclearinghouse.info/article40109.htm

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Nee, moslims, dat ik leuk volk.

      (in antwoord op Johan Vermeulen)
     • Burgermans

      Weg met Jodenhaat! Nooit meer Auschwitz!

      (in antwoord op Johan Vermeulen)

Reacties niet toegestaan