De blauwe enveloppe van de Belastingdienst komt straks niet meer

Het einde van de bekende blauwe enveloppe is nabij. De Belastingdienst wil het aantal verstuurde enveloppen (11 miljoen) drastisch verminderen. Vanaf volgende week krijgt elke brief een kadertje waarin de ontvanger wordt gevraagd een account op mijnoverheid.nl te activeren, zodat er voortaan digitaal gecommuniceerd kan worden. Daarnaast hoopt de Belastingdienst dat veel meer mensen de aangifte-app voor iPad en Androidtablets gaan gebruiken. Tot nu toe valt dat een beetje tegen. Maximaal 200.000 mensen konden de app het afgeolopen jaar downloaden in de App Store en in Google Play. Slechts 80.000 mensen deden dat en daarvan stuurden maar 26.000 mensen ook daadwerkelijk hun aangifte op. "Dat is n0g niet veel", zegt woordvoerder Adriaan Ros, "maar we hebben er ook betrekkelijk weinig ruchtbaarheid aan gegeven." Een nadeel is wellicht dat de app vooralsnog alleen van pas komt bij eenvoudige aangiften. Woningbezitters of mensen met veel aftrekposten hebben er niets aan. Gelukkig komt er verbetering: "De app zal voor fors meer Nederlanders beschikbaar komen." Volgens de wet  moet de Belastingdienst overigens nog verplicht per brief met belastingbetalers communiceren. Dat euvel moet dus eerst worden verholpen. Staatssecretaris Wiebes van Financiën wil de wet snel veranderen zodat een schriftelijke brief niet meer nodig is.
 

Bron(nen):   AD      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Malky

  Zozo kostenbesparingen, Dijsselbloems 642 miljoen aan europees afpersgeld moet toch ergens vandaan komen.

 2. Tegendraads

  LOL, zeker beveiligd met een DigiD of ander zeer zwak beveiligingsmiddel? Mij niet gezien. Praktisch alle smartphone apps zijn zo lek als een mandje. Ik ga al helemaal de apps van de overheid niet vertrouwen. De incompetentie bij de overheid kent op ICT gebied geen grenzen.

 3. Windows 8

  En al die (ouderen?) zonder PC(kennis) ?

  • Dead Silence

   Die hoeven niks meer te betalen. Al genoeg gedaan tijdens hun leven, althans mijn ouders.

   (in antwoord op Windows 8)
  • Hector

   Mijn ouders zijn rond de 80 en hebben allebei een laptop en een smartphone, waarmee ze dagelijks contact hebben met hun vrienden die grotendeels ook bejaard zijn. Het argument dat u gebruikt deed wellicht begin jaren ’90 van de vorige eeuw opgeld. Inmiddels zijn die bejaarden van toen overleden en zit er nu een hele generatie die uitstekend met computers overweg kunnen. De tijd blijft niet stil staan.

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    U zegt het zelf …”uw ouder” U bent niet representatief vrees ik 😉

    (in antwoord op Hector)
   • Windows 8

    Ik geef nu al tijdje (vrijwillig) les in een DIGIpunt : lokaal met PC’s waar mensen oa kunnen leren veilig te ‘surfen’
    2/3 ouderen (rest allachtonen vrouwen )

    (in antwoord op Hector)
 4. Hector

  Wanneer kunnen we eindelijk eens online stemmen? Als we online kunnen bankieren kunnen we ook online stemmen. Maar dan zal het wel lastiger worden om de zaak te manipuleren. Stalin zei immers al: “het maakt niet uit wat de mensen stemmen, belangrijk is wie de stemmen telt”.

 5. John_Rambo

  Denk niet dat ik dat ga doen. Ik ga het hun niet makkelijker maken, wel leuker. Ze zouden die enveloppen zelf één voor één dicht moeten likken.
  Laat ze maar lekker een beetje moeite doen.
  Ik zal me daar effe een account openen, in plaats van een envelop open te ritsen. Ik ben zo al niet zo’n fan van overheden.

Reacties niet toegestaan