Grieken krijgen 10 procent subsidie op hun boodschappen

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft zaterdag een subsidie voor huishoudens aangekondigd om een deel van hun boodschappen te bekostigen. "Vanaf februari betaalt de staat 10 procent van de aankopen van huishoudens", zei de premier. Het bedrag is bedoeld om de Griekse burgers te helpen in tijden van hoge inflatie.

De subsidie geldt voor een periode van zes maanden en kan worden gebruikt om aankopen te doen bij supermarkten en bij andere bedrijven die etenswaren verkopen, zoals bakkerijen en visboeren.

In totaal maakt de Griekse regering zo'n 650 miljoen euro vrij. Een eenpersoonshuishouden kan aanspraak maken op maximaal 220 euro per maand. Per extra gezinslid komt daar een bedrag van 100 euro bij. Voor grote families geldt een maximumbedrag van 1000 euro.

"We proberen zoveel mogelijk huishoudens te helpen", zei de premier. Het programma wordt gefinancierd door overtollige belastingen op de raffinaderijen van het land.

Koppels die tot 24.000 euro per jaar verdienen, profiteren van het programma. Per kind komt daar 5000 euro bij. Volgens Mitsotakis wordt ruim 85 procent van de belastingbetalers geholpen met het programma.