Nederlander wil bootvluchtelingen redden: ‘Ik heb een schip en zij hebben het nodig’

De Rotterdamse Mario van Parijs is van plan om met zijn museumschip De Castor naar de Middellandse Zee af te reizen om daar Afrikaanse bootvluchtelingen te gaan redden. De Europese Unie en Italië hebben het budget voor de noodhulp gehalveerd. Van Parijs: 'Als de hoge heren het niet doen, moeten wij het maar zelf doen.' Hij vertelt aan het AD: 'Ik heb een schip en zij hebben het nodig. Gek? Op de bank blijven zitten en die mensen laten verzuipen, dat is pas gek.' Hij heeft 750.000 euro nodig. Daarmee kan hij een half jaar varen. Voor brandstof, rijst, meel en medische hulpmiddelen is 4.000 euro per dag nodig.
Toestemming van de Italiaanse kustwacht heeft hij al. 'Ik heb ze gevraagd of ze me konden gebruiken.' Van de Italianen mocht de 33-jarige Rotterdammer meteen aan de slag. 'Zo'n reactie had ik ook niet verwacht. Het water staat ze dus echt tot aan de lippen.' Op de 46 meter lange loodsboot is plaats voor minstens tweehonderd vluchtelingen. 'We halen ze aan boord, geven ze wat te eten en medische verzorging en brengen ze aan de wal. Het gaat om het oppikken van mensen die op zee proberen te overleven. Soms wagen ze de oversteek, drijvend op opgeblazen vuilniszakken.'  

Bron(nen):   AD      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. FritsB

  Ik wil toch hopen dat de man zijn drenkelingen weer op het punt van vertrek aflevert. Zo niet, maakt hij zich schuldig aan nensensmokkel = het faciliteren van illegaal personenverkeer.

 2. Glorix

  Mario gaat hier op kosten van de belastingbetaler de grote held uithangen. Verder dan zijn ijdele neus lang is denkt Mario niet want dat gaat zo met mensen die zichzelf graag op de borst kloppen. Zou Mario er al eens over nagedacht hebben of wij deze vluchtelingen nog wel willen opnemen? Nee tuurlijk niet,Mario is veel te druk met zijn te grote ego en alle mediabelangstelling die hij met zijn voorgenomen heldendaden hoopt te krijgen. Wat een zegen zou het zijn als de boot van Mario het niet meer zo doen.

  • Calhoun84

   Hier kan ik altijd slecht tegen. Wanneer mensen zich inzetten voor anderen dan krijgen ze vaak naar hun hoofd geslingerd dat het eigen belang is. Walgelijk dat u mensen liever ziet verzuipen dan dat er iemand met een boot die mensen uit het water haalt.

   (in antwoord op Glorix)
 3. Vogelbeest

  Hoorde van de week dat nog geen 37% van de asielzoekers 5 jaar na het verkrijgen van de verblijfsvergunning een zodanige baan heeft dat ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.
  Deze mijnheer mag ze van hier heen halen op voorwaarde dat hij ze zelf in huis neemt en in hun levensonderhoud voorziet.
  Zo niet mag hij ze terugbrengen naar Noord-Afrika.

 4. harrr

  Uhh… Boten van mensensmokkelaars mogen toch gewoon gekelderd worden ?
  dussssssssssss

 5. John Rambo

  Begin gelijk een veerdienst. Leeg heen, en vol terug.

 6. Calhoun84

  Ondanks het vele gehuil hieronder vind ik het mooi om te lezen dat er nog mensen zijn die zich voor andere mensen in willen zetten. Chapeau!

 7. Henk

  het inzetten voor andere mensen is prachtig, maar denk wel even na over de gevolgen voordat je iets onderneemt. Dat heeft hij blijkbaar niet gedaan en dus is het legitiem om te veronderstellen dat er andere motieven meespelen, naast een gebrekkig sociaal geografisch inzicht. Het is een semi humane, maar tegelijk zeer domme actie.

Reacties niet toegestaan