Wie is De Ware?

Als je biologische klok doortikt en je ooit nog eens Moederdag wil vieren, hoe weet je dan of de man waar je je toe aangetrokken voelt 'long-term-relationship-material' is? Kun je op je gevoel of intuïtie vertrouwen? Is samenwonen een goede manier om erachter te komen of hij De Ware is en hoe lang duurt die proefperiode dan? Hoe weet je dat je niet gemakshalve of gewoontegetrouw veel te lang bij de verkeerde blijft hangen?

Je gevoelens en je intuïtie moet je niet negeren. Maar gebruik ook je verstand:

 1. Ken jezelf
  In 'Liefhebben. Een kunst, een kunde' zegt Erich Fromm: vaak voel je je in eerste instantie aangetrokken tot mensen die het tegenovergestelde zijn van jou, maar als je volwasener wordt en je eigen identiteit verder ontwikkelt dan ben het beste af met iemand die overeenkomt met die eigenschappen die van jezelf het meest waardeert.
 2. Matteson Perry's checklist
  Matteson Perry, een auteur en stand up comedian heeft een lijstje gemaakt om potentiële partners voor een langdurige relatie te selecteren:
  - gevoel van eigenwaarde
  - heeft zijn zaken op orde: werk, geld, stabiliteit, zelfredzaamheid
  - doet me niet opzettelijk pijn en als hij me toch gekwetst heeft, doet hij er alles aan om het weer goed te maken.
  - ik voel me niet opgelaten als ik hem ergens mee naartoe neem.
  - hij maakt moeilijke situaties draaglijker en leuke situaties nog leuker. Hij is makkelijk in de omgang en stelt weinig eisen.
  - ik hoef niet van hem te houden, maar hem wel heel graag mogen: als we geen stel zouden zijn, zou ik nog bevriend met hem willen zijn.
  - hij heeft meerdere langdurige relaties of vriendschappen gehad in het verleden.
  - GGG: 'good, giving & game': is goed in bed, geeft mij evenveel plezier en besteedt evenveel tijd aan mij als ik aan hem, is speels maar gebruikt zijn verstand.
 3. Respect, man!
  Twee vragen: Is hij iemand die jou respecteert? en kun jij beloven dat je hem altijd met respect zal behandelen?
 4. Slechte gewoonten en afwijkend gedrag
  Woedeaanvallen, vreemdgaan, verslavingen aan alcohol, drugs, internet, porno, ... zijn vaak redenen voor echtscheiding. Psychiatrische problemen (depressies, psychoses, borderlinestoornissen) kunnen heel moeilijk zijn om mee om te gaan. Vertoont je geliefde daar nu al tekenen van, denk dan vooral niet dat dit vanzelf beter wordt als jullie eenmaal getrouwd zijn. Het hoeft geen reden te zijn om meteen af te haken, tenzij je op zoek bent naar Mr. Perfect. Het zal extra energie van je vragen en je zal door woelige wateren gaan. Vraag jezelf af of jij daar tegen bestand bent.

foto: trouwplannen.nl

Bron(nen):   Psychology Today