Filmpje: zo smerig is het in de jeugdgevangenis

De overheidsinspecties in de jeugdgevangenissen zijn één groot toneelstuk, vertellen 20 (ex)-medewerkers aan het AD. De instellingen worden zes weken vooraf op de hoogte gesteld van de komst van de inspectie en welke route de inspecteur zal afleggen. Daarna gaat 'de hele trukendoos open'. De gevangenen hangen in ruil voor een Mars, Snickers of extra zakgeld een mooi verhaal op, maar de situatie is in werkelijkheid schrijnend: ongedierte in bed, schimmel op de muren en de vloeren, brandplekken op het meubilair, beschimmeld eten. Een ruime meerderheid van de Kamer wil dat inspecties onaangekondigd plaatsvinden. 'Als dergelijke signalen er zijn, lijkt het mij niet meer dan wijs dat je ook onaangekondigd inspecteert', verklaart PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Hieronder een filmpje dat gemaakt is in de justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt.

Bron(nen):   AD      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Het is geen hotel, maar een gevangenis. Het is er nog veel te schoon. Next…

  • guy69

   Kk sukkel

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Marley

    Hi Guy,
    Ik heb er destijds gewerkt en schrok van de situatie. Ben het dan ook niet eens met hoe jongeren worden opgevangen. Wat vind je er zelf van..? Ben oprecht benieuwd naar je mening.

    (in antwoord op guy69)
 2. Zmirlap

  En dat terwijl het er helemaal vol zit met ventjes die zouden moeten schrobben als straf.

  • Apekool

   Dat was ook wat mij bekroop: kleine moeite om de kansjongeren iets van discipline bij te brengen; werken ze niet mee dan een weekje solitair met alleen vier muren en een stalen toiletpot.

   (in antwoord op Zmirlap)
 3. kletsmajoor

  Als je inspecties aankondigt, vraag je erom belazerd te worden. Dat geldt niet alleen voor gevangenisinspecties maar voor alle inspecties in alle sectoren.

 4. Burgermans

  Die schobbejakken mogen wel wat harder worden aangepakt: dat ze hun eigen kamer schoonhouden is wel het minste wat je van ze mag verwachten.

 5. Meneer Dick

  Dan moeten de gevangenen hun gevangenis ook niet zo vies maken.

 6. Vogelbeest

  Een jaar of 20 geleden tijdens mijn studie beunde ik bij als beveiligingsbeambte en in die hoedanigheid heb ik de Hartelborgt uitgebreid van binnen gezien. Ik heb daar gelopen van net voordat de gevangenen er in gingen en ben in de eerste maanden nadat Justitie het in gebruik genomen had werden de beveiligingsbeambten van tijdens de bouw ook nog wel eens ingezet.
  Ik beloof een ieder dat de cellen ruimer zijn dan een Formule-1 hotelkamer in Frankrijk. Ook het voorzieningenniveau was uitstekend. Het waren werkelijk prachtige kamers en er waren prachtige sportruimten, een bibliotheek, er was kunst aan de muur, tv’s in overvloed. Ruimtes waar de boefjes konden hobby-en en een vak konden leren. Het zag er beter uit dan een school in veel landen.
  Binnen een paar maanden na opening was alle kunst gesloopt of verbrand, cellen zaten vol met rook-brand, en waterschade. Onbrandbare stalen celdeuren zaten vol met krassen door de verf tot in het metaal.
  Alles wat er maar te slopen viel was kapot. Ik heb daar binnen een paar maanden honderduizenden euro’s belastinggeld naar de vernieling zien gaan.
  Regelmatige lezers van Wel.nl kennen mij als behoorlijk rechts en met een keihard standpunt over hoe om te gaan met veroordeelden. Een groot deel van mijn mening is in die tijd gevormd. Als er misstanden zijn in het gevangeniswezen (en dat zou best kunnen, heb er al jaren niets meer mee te maken) dan zou ik de oorzaak in eerste instantie maar eens bij de boefjes zelf gaan zoeken. Het maakt niet uit hoeveel goeds je ze aanbiedt. Ze willen alleen maar slopen. In Nederland kan dat ook gewoon, want er zijn toch geen serieuze sancties.

  • Dead Silence

   I like your style. Geteisem hoort in een plaggenhut op Nova Zembla te zitten en kuilen te graven in de permafrost.

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • marianne martens

   geen bak- en stuurboord, u bent genuanceerd in uw opinies.

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • guy69

   Kk moeder kk hoeren zoon das mijn kamer vriend

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • Marley

   Een bijzonder antwoord. Snap je reactie…..maar je weet toch ook dat meer dan 90% van de jongeren terugvalt in oud gedrag. Terwijl verblijf 500 euro per dag kost.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Vogelbeest

    Mijn huidige standpunt is dat alle langgestraften, en zéker levenslangen uitbesteed moeten worden naar een lage-lonenland. Ik heb in die tijd ook gehoord hoe het in Spanje gaat. Daar kost een gevangene 5 euro per dag.
    Ik zie alleen maar voordelen: In de zuidelijke Europese landen ontstaat meer werkgelegenheid, wij reduceren kosten, de gevangenen worden écht gestraft. Ze zitten netjes binnen de EU dus er is geen enkele reden om te klagen.

    (in antwoord op Marley)

Reacties niet toegestaan