‘Jonge kinderen kunnen lever-, maag- en hartproblemen krijgen van energiedrankjes’

Kinderartsen willen een verbod op energiedrankjes voor kinderen onder de dertien jaar. Kinderarts Rolf Pelleboer is het daar mee eens. Hij ziet in zijn praktijk jonge kinderen met leverfunctiestoornissen, maagproblemen en hartproblemen, die zouden worden veroorzaakt door energiedrankjes. Pelleboer in het AD: 'Bij een meisje waren we lang op zoek naar de oorzaak van haar geelzucht. Uiteindelijk bleek dat ze vijf energiedrankjes per dag dronk. Toen ze daarmee stopte, verdween de geelzucht en haar vermoeidheidsklachten.' Hij somt de ongezonde ingrediënten op. In een blikje van 250 milliliter zit evenveel cafeïne als in een kopje koffie. 'Je kinderen onder de 13 jaar geef je als het goed is ook geen koffie. Dat zorgt voor slapeloosheid en concentratiestoornissen.' Daarnaast zitten er zo'n negen klontjes suiker in. 'Zo'n enorme hoeveelheid maakt je dik.' En taurine. Dat is normaal gesproken een essentieel aminozuur voor de opbouw van eiwitten. 'Maar daarvan zit er in een blikje tien keer te veel.' Zeker voor kinderen met aangeboren hart- of leverafwijkingen en suikerziekte kunnen de energiedrankjes schadelijk zijn. Vanaf december 2014 komt er een waarschuwing op het etiket te staan, met de vermelding 'niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en kinderen'.

Bron(nen):   AD      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Robin

  Maar wat moeten al die tokkies hun kinderen dan geven? Water of zo!? Ongelofelijk dat mensen hier zelf niet op komen en hun kinderen vergiftigen.

 2. Vogelbeest

  De voedselindustrie vergiftigt ons en onze kinderen uit winstbejag. En wij vinden het blijkbaar niet erg, want niemand interreseert het wat. We zijn alleen maar geintereseerd in hoe iets smaakt.

  • Robin

   Niet helemaal waar, je moet opletten wat je je kinderen geeft. Whiskey is ook geen goed idee voor een 9 jarige.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • harrr

    Nou, ze doen wel hun uiterste best wat mij betreft.
    Er is gewoon niets te koop waar geen suiker of zout of wat dan ook aan toegevoegd is.
    Het valt niet mee om alleen maar *puur* te eten. er valt dan heel veel af.

    (in antwoord op Robin)
   • Windows 8

    Vandaar de leeftijdsgrens alcohol?

    (in antwoord op Robin)
 3. Windows 8

  Mensen, verbied gewoon die drankjes. Ze zijn niet lekker, niet voedzaam, vol rotzooi , simpelweg niet drinkbaar.

 4. harrr

  Het is een soort cultuur drankje denk ik
  Ik kom regelmatig voor lunch in de supermarkt en daar komen dan uiteraard ook veel schooljeugd, immers ook pauae. Ik zie ze werkelijk nooit weggaan zonder een blikje powerdrank. Blijkbaar *moet* het of zo anders hoor je er niet bij?
  Groepsgedrag.. daar valt niet tegen op te voeden

Reacties niet toegestaan