WZH: ‘Urine langs je enkels? Drama, maar het zijn oude mensen’

Er is veel ophef ontstaan over de twee klokkenluiders die in het AD vertelden over de schrijnende situatie waarin hun twee dementerende echtgenoten verkeren. De zorg van een van de instellingen van Woonzorgcentra Haaglanden (WZH) is volgens Joop van Rijn en Ben Oude Nijhuis zwaar onder de maat. Van Rijn, de vader van Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn, zei onder meer: 'Soms is ze niet verschoond. Dan staat ze even op en loopt de urine langs haar enkels.' Voorzitter van de Raad van Toezicht van het WZH Heleen Dupuis ontkende gisteren bij Pauw dat er sprake is van falende zorg. Bij demente ouderen zijn er regelmatig 'dramatische situaties'. Dat heeft volgens haar niets te maken met een tekort aan personeel. 'Daar kun je zelfs met drie mensen geen verandering in brengen.' De betreffende instelling heeft zelfs, zo vertelde Dupuis trots, twee gouden keurmerken ontvangen. Dat maakt het misschien nog wel treuriger. De door de mannen beschreven zorg is kennelijk de norm. Dupuis, ook Eerste Kamerlid voor de VVD, kon niet verklaren waarom het aantal klachten in een jaar tijd bijna verdubbeld is. Saillant detail: het WZH maakte vorig jaar nog 2,8 miljoen euro winst. De andere klokkenluider Ben Oude Nijhuis is door het WZH gesommeerd om niet meer met de pers te praten. Hij zat gisteren net als Dupuis en de Staatssecretaris bij Pauw. Oude Nijhuis: 'De Staatssecretaris zei vlak voor de uitzending: 'We kunnen elkaar het balletje toespelen'. Ik heb meteen gezegd: niets daarvan. Ik ga m'n verhaal niet afzwakken en dat verhaal in de krant deugt gewoon. Toen zei hij niets meer.'    

Bron(nen):   AD      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Dupuis de aartsleugenares van de 1e Kamer, als er warme pis en ontlasting je bed in stroomt of langs je benen is dat zeer vernederend en raken ouderen die altijd schoon op zichzelf zijn geweest, in paniek. Mevrouw Dupuis ontkent, waarschijnlijk begint ze tot dezelfde doelgroep te horen. Zou zeggen: “Behandel degene hetzelfde ,die zulke nare berichten over de ander zegt”.

  • Templein

   Helemaal mee eens.
   Ik vond het heel knap hoe Pauw de staatssecretaris spaarde, maar wel durfde door te vragen, ook bij Dupuis.
   Wat wel taboe bleef, was het feit dat mevrouw Dupuis haar eigen dementerende echtgenoot (inmiddels overleden) uit het verpleeghuis weer naar huis liet komen en daar zorgde voor 24-uurs verpleging.

   In een eerder interview liet ze weten dat die 24-uurs thuiszorg te duur is voor ons gewone mensen. Waarom daar geen creatief gesprek over? Waarom mogen zoveel hierverblijvende asielzoekers of illegalen niet bij het arbeidsproces betrokken worden voor een week werk en week vrij? Met als beloning eenvoudige woonruimte.
   Dat kan best een mooie containerwoning zijn. Als dank voor maatschappelijk zeer relevant werk.
   Daarnaast klopte haar argument niet dat het altijd hartverscheurend is je dementerende partner te moeten achterlaten. Het maakt wél uit als je ziet dat er voldoende personeel is met aandacht. Het maakt wél uit als mensen niet in een luier vol poep of urine hoeven te zitten.
   Het gaat niet zo zeer om zeer ernstige dementie. Mensen met die mate van uitval leven immers nog maar kort, zo blijkt uit de statistieken. Zoveel extra personeel op een heel verzorgingshuis is dat dus niet.

   Hoe zit het nu met die dorpconstructies waar dementerenden veel meer vrijheid hebben om binnen of buiten te zitten, te lopen en te interacteren? Waar spontane participatie en betrokkenheid erbij hoort? Was dat niet in de buurt van Haarlem? Hoe duur is dat?

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    Uw verhaal is me uit het “hart” gegrepen. Ws heeft mevrouw Dupuis haar man thuis laten verzorgen omdat het onverdraaglijk is hoe dementerenden rondjes lopen, zittend slapen en met slabbetjes om, bleek en met een tandeloos mondje. het is onverdraaglijk voor mensen die elke achteruitgang van hun partner niet aan kunnen zien. Het is natuurlijk wel fijn dat er 24- uurs zorg thuis kan worden gedaan of dat prettig is voor de patiënt daar heb ik zo mijn twijfels over. Uw voorstellen geven ruimte om creatief voor veel groepen te zorgen. Mijn moeder is, na 2 verschrikkelijke verpleeghuizen < 10 jaar geleden verzorgd in het Anton Pieckhofje in Haarlem. Eigen kamer, liefdevolle verpleging, altijd op bezoek kunnen, alles op menselijke maat. Wondermooi en liefdevol

    (in antwoord op Templein)
    • Paulraw

     Reageer op Paul

     Dupuis wist precies te vertellen hoe het toegaat in een verpleegtehuis. Haar demente man was er immer ook opgenomen. Maar wat ze niet vertelde was de ze hem daar na drie weken heeft weggehaald.

     http://www.plusonline.nl/gezondheid/heleen-dupuis-vecht-voor-de-regie-over-je-eigen-leven

     Dus positief eraan was dat ze dus zelf mantelzorger is geweest(neem tenminste aan dat ze niet alles heeft uitbesteed).

     Negatief eraan dat ze wellicht schrok hoe het er in een verpleeghuis aan toeging.

     (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      Waarschijnlijk het laatste, mijn broers en zussen zijn echt geschokt geweest hoe de zorg al een decennium geleden begon te verschrompelen door bezuinigingen en toename aan controle en middle- management. Mevrouw Dupuis is in de gelegenheid geweest altijd een verzorger in huis te hebben. Gelukkig hebben mensen deze manier van zorgen ook. dank voor de verwijzing.

      (in antwoord op Paulraw)
     • Paulraw

      Martin van Rijn was van 2008 tot 2012 CEO van PGGM.

      PGGM heeft de managementbeloning redelijk goed verstopt op z’n website maar hier zijn dan de cijfers:

      http://www.jaarverslagenpggm.nl/FbContent.ashx/Downloads/pggm-jaarverslag-remuneratierapport.pdf

      Bij PGGM ontving M.J. van Rijn in 2010 in totaal EUR 504.000 beloning
      (waarvan EUR 73,000 bonus), in 2011 was dat EUR 469,000 en in 2012 (tot 5
      november) EUR 415,000.

      En dan heeft hij die baan vanaf 2008 gehad, dus hij heeft bij PGGM in 5 jaar zeker EUR 2,2 miljoen verdiend .

      Met zo’n vermogen kun je toch ook wel een beetje fatsoenlijk voor je zieke moeder laten zorgen.

      Als je zulke gigantische bedragen met droge ogen aan je uit laat betalen
      uit een verpleegsterpensioenfonds,dan zet je jezelf wel erg te kijk.

      (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      ongelofelijk veel verdiend, bespottelijk bij zo’n fonds. Het gebouw in Zeist is zo luxueus met veel kunst gebouwd
      dat ik ooit bij het entree dacht” na, ja prettige werkomgeving, leuk met al dat licht, niet kinderachtig doen, vooral niet misgunnen”. Toch niet vet lekker.

      (in antwoord op Paulraw)
   • Windows 8

    Ik heb het artikel maar even zelf opgezocht

    “Eventjes heeft hij in een verpleeghuis gewoond, maar daar vond hij het zo afschuwelijk dat Heleen een PGB heeft aangevraagd, hulp heeft geregeld en hem naar huis haalde.”Nog geen half jaar later deed ze vrijwel hetzelfde voor haar eerste echtgenoot.”
    http://www.skipr.nl/artikelen/id465-heleen-dupuis-mevrouw-met-een-missie.html

    (in antwoord op Templein)
  • Paulraw

   Mevrouw Dupuis had het steeds maar over 2 grandioze awards en dat het om beeldvorming ging. Maar toch zijn er ook wel wat objectieve feiten die haar tegenspreken. Oude Nijhuis en van Rijn sr. zitten in WZH de Strijp en Waterhof en volgens kiesbeter.nl is daar o.a. het volgende gemeten in kwaliteitsonderzoek:

   Hoe is het eten en de hulp die daarbij gegeven wordt? 2 van 5 sterren (dus slechter dan gemiddeld)

   Gaan de zorgverleners op een prettige manier om met de cliënten? 2 van 5 sterren

   Ervaringen met schoonmaken 2 van 5 sterren (de Strijp maar 1 ster)

   Zijn de zorgverleners beschikbaar wanneer de cliënten hen nodig hebben? 2 van 5 sterren

   Krijgen de cliënten genoeg informatie? 2 van 5 sterren (de Strijp 3 sterren)

   Zinvolle dag 2 van 5 sterren (de Strijp 3 sterren)

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    Goed van u het na te kijken. Door lang te hebben gewerkt in de (g) gezondheidszorg en ook veel gemanteld met zorg, met partners en familie, wantrouw ik de keurmerken. Een ziekenhuis in de buurt had als 1e een keurmerk terwijl er een paar weken daarvoor een geliefde vriend werd verpleegd waar o.a. de uitwerpselen tegen de muren zaten etc. Schoonmakers waren uitzendkrachten etc. Heb er nog striptekeningen van gemaakt.
    Woede maakt toch weer aardige krachten los. De sterren in de hemel of duisternis zeggen helaas niet alles zoals u heeft gemerkt.

    (in antwoord op Paulraw)
 2. Hector

  Marktwerking toepassen in sectoren die zich daar niet voor lenen; typerend neo-liberaal beleid. Het gaat niet om de mensen; centen verdienen is alles waar het om draait. De rest (de dementerende, zorgbehoevende ouderen) is bijzaak. Het zal niet lang meer duren of dergelijke taferelen gaan we ook aanschouwen in ziekenhuizen. Mensen gezond maken, daar schiet het neo-liberale bestuur niets mee op. Aan gezonde mensen valt immers niets te verdienen. Mensen moeten ziek blijven en aan de pillen moet zo veel mogelijk geld verdiend worden. Een perverse en abjecte instelling.

 3. nancyfromholland

  In je eigen faeces liggen? Dat ligt nu eenmaal aan de dementie…. maar niet aan het ontbreken van voldoende zorg, hoor. Wat een immorele pseudo-logica van deze “ethica”.

 4. Burgermans

  Dit toont prachtig het morele deficit van het liberalisme aan.

Reacties niet toegestaan