DNA verwisseld: Man keer op keer ten onrechte opgepakt

Niemand geloofde hem als hij zei: 'Er moet iets mis zijn met mijn DNA'. Mohamed Boucharka (25) is talloze keren opgepakt vanwege autodiefstallen die door een ander waren gepleegd. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek zijn DNA te hebben verwisseld. Zelfs zijn eigen ouders vertrouwden hem niet meer. 'Dat was nog het allerzwaarste'. Maar hij was zelf dan ook geen lieverdje. In zijn jeugd was hij enkele keren veroordeeld voor diefstal. Reden waarom zijn DNA in het systeem van het NFI zat. Alleen met het verkeerde etiketje erop. Als er naast het toch al harde 'DNA-bewijs' maar één getuige was te vinden die dacht 'een jonge Marokkaan' te hebben gezien, zat Mohamed weer in de problemen. Hij is in totaal drie keer ten onrechte veroordeeld en een aantal keer opgepakt. Werk kon hij niet meer vinden door zijn strafblad. Zo raakte hij een baan bij een installatiebedrijf kwijt na weer een aanhouding. 'Ik werd verdacht van een autokraak in Eindhoven, dus ik kreeg een stadsverbod. Toen wilde mijn werkgever me niet meer hebben.' Eind 2011 emigreerde hij naar België en hij vond er werk. 'En rust. Want daar kreeg ik wel verklaringen van goed gedrag.' Uiteindelijk was er een oplettende agent die wist dat hij in België zat toen zijn DNA weer op een auto werd aangetroffen. Daarop is zijn DNA opnieuw afgenomen en kwam de zaak aan het licht. De echte autodief zit inmiddels vast in een instelling voor veelplegers.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “Want daar kreeg ik wel verklaringen van goed gedrag.”
  Dat gaat toch iemand me eens moeten uitleggen.

  • JanDeMoor

   Ja dat is inderdaad het hoofdpunt van dit bericht..

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    Neen dat is het niet. Het hoofdpunt is echter duidelijk : de menselijke fout.
    Hoe je een BVGGZ kan krijgen in BE terwijl je veroordelingen hebt i NL is echter niet duidelijk.

    (in antwoord op JanDeMoor)
 2. kletsmajoor

  Dit laat wel weer zien wat de risico’s van databases met persoonsgegevens zijn. Vooral omdat iedereen er klakkeloos van uitgaat dat die databases foutloos zijn (want: “het komt uit de computer”). Een procedure om de data te controleren op verzoek van iemand die een fout vermoedt is hard nodig.

  • Windows 8

   Niet enkel op verzoek. Als telkens kan worden aangetoond dat de verdacht niet in de buurt was (GSM, getuigen, … ) moet er een onderzoek a la decharge gevoerd worden.

   (in antwoord op kletsmajoor)

Reacties niet toegestaan