Foutje, bedankt: hoe na een klungelige persconferentie de Muur viel

Iedereen was verbijsterd, die avond van 9 november 1989. Want zei Günter Schabowski, een van de hoogste leiders van de DDR, op die persconferentie nu echt dat de Muur open was? Het zat er weliswaar aan te komen, maar dat de Berlijnse Muur die avond zou vallen, was onverwacht. Tijdens een live persconferentie versprak Schabowski zich en kondigde onafgesproken aan dat burgers van de DDR per direct zonder toelating of visum de grensposten tussen Oost- en West-Berlijn en tussen Oost- en West-Duitsland mochten passeren. Een van de journalisten, die tegen de gewoonte in kritische vragen mochten stellen, vroeg wanneer de maatregel in werking zou treden. Daarop antwoordde hij aarzelend: 'Das trifft nach meiner Kenntnis ... ist das sofort, unverzüglich' - 'dat is voor, zover ik weet, direct, zonder vertraging.' Maar de afspraak was dat het vrije reizen vanaf 10 november in zou gaan. Hoe groot de verwarring was, bleek uit het West-Duitse journaal van zeven uur. De beelden van Schabowski's mededeling waren pas als zesde item in de uitzending. Pas om acht uur werd duidelijk wat de gevolgen waren: 'De DDR opent de grens,' meldde de nieuwslezer. Een televisieverslaggever stond voor een hermetisch afgesloten Muur en zei vol ongeloof: 'Dus als ik het goed begrijp moet de Muur vannacht open gaan.' En dat gebeurde ook. Rond half twaalf 's avonds besloot een van de grenswachten dat hij de mensen niet langer tegen kon houden. De andere bewakers namen hetzelfde besluit en binnen mum van tijd trokken duizenden Oost-Duitsers de grens over. West-Duitsers ontvingen hen met open armen. De dag erna was het feest. berlin wall november 9 Bron: FAB/Reuters

Bron(nen):   Knack  Business Insider    

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  onvoorstelbaar , wie had ooit gedacht dat we uiteindelijk ten onder zullen gaan door de vrijheden aan religieuze (islam)gekken aan te bieden.

  • Vetklep

   Je wilt dus de vrijheden van moslims beperken?

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    Als moslims kunnen moeten nazi’s ook kunnen, groet inclusief.

    (in antwoord op Vetklep)
    • Vetklep

     Ik snap je reactie niet vergelijk je nou de moslims met Nazi’s?

     (in antwoord op Windows 8)
     • Vetklep

      Moslims zijn de joden van de jaren 30.

      Beiden worden veracht door de (neo)nazi’s
      Beiden hadden een heilig Boek
      Beiden waren de volgelingen van een profeet
      Beiden geloofden in een God
      Beiden worden veracht omdat ze een ander geloof hebben dan het Christendom
      Beiden zijn het slachtoffer van een haatpropaganda. zowel de Ewige Jude als Fitna
      De joden konden worden afgemaakt omdat er geen artikel 1 in de grondwet was. Nu wil de PVV artikel 1 schrappen om het weer te herhalen.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Jij hebt duidelijk al hun , letterlijk te nemen, boekje gelezen.

      (in antwoord op Vetklep)
     • Windows 8

      Ken jij veel joden die mensen overvallen , bejaarden bestelen, … ?

      (in antwoord op Vetklep)
     • Burgermans

      Integendeel, moslims zijn de nazi’s van deze tijd. Censuur, Jodenhaat, straatgeweld, homofobie, vrouwenonderdrukking, de overeenkomsten zijn legio. Het enige inhoudelijke verschil in ideologie is Oemma versus Volk.

      (in antwoord op Vetklep)
   • Burgermans

    De paradox van de verdraagzaamheid: als je een verdraagzame samenleving wilt bouwen zul je onverdraagzame ideologieën zoals de islam en het nationaal-socialisme moeten bestrijden.

    (in antwoord op Vetklep)

Reacties niet toegestaan