‘Complimentjes aan je kind moet je niet overdrijven’

Tegenwoordig lijkt ieder kind wel een Einstein in de dop of een potentiële Picasso. Veel ouders zijn geneigd om de kwaliteiten van hun kroost te overschatten. Daar heeft psycholoog Eddy Brummelman samen met anderen onderzoek naar gedaan. De psychologen ontdekten dat het per ouder verschilt of ze een onrealistisch positief beeld hebben van hun kind. Ouders, zowel vaders als moeders, die hun kind door een roze bril bekijken geven het meer complimenten. En hoe narcistischer ouders zijn, hoe meer ze dat doen. Naar mate een kind een zeldzamere naam heeft, wordt het ook meer overgewaardeerd. Brummelman in Nrc.next: 'Ik weet dat ouders steeds meer bezig zijn met het zelfbeeld van hun kinderen. Dat moet goed zijn, dus geven ze veel complimenten. En de achterliggende gedachte bij zo’n bijzondere naam is: ik help mijn kind opvallen, zodat het niet opgaat in de massa. Overwaardering heeft daarmee te maken, de wens dat jouw kind erboven uitsteekt.' In eerder onderzoek concludeerde hij dat overwaardering niet per se goed is voor een kind. Brummelman: 'Als kinderen weinig zelfwaardering hebben, zijn ouders geneigd om overdreven complimenten te geven. Maar als zo’n kind dan faalt, denkt het: dus ik ben nu niet goed meer. Complimentjes geven is op zich goed, maar je moet ze richten op het gedrag van het kind en niet overdrijven.'

Bron(nen):   nrc.next (betaald)      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Seinfeld zei vorige week dat ie van zichzelf denkt dat ie enigszins in het autistische spectrum zit. Omdat ie soms opmerkingen van anderen te letterlijk neemt en niet goed weet hoe daarop te reageren. Ik herken mijzelf daar wel in. Maar ja, volgens mij is 90% van de wereld op de één of andere manier autistisch. De overige 10% zit in een gesloten inrichting.

  Anyway. Ik had op een feestje eens een gesprek met een vriendin van een vriend. Die vond haar kind van 5 ook de slimste van de klas. Zo intelligent! Dat moest wel bijzonder zijn.

  Ik riposteerde dat het knulletje hooguit nogal middelmatig op me overkwam en dat ze haar verwachtingen allicht beter wat kon bijstellen, om het mannetje niet al te veel druk mee te geven in dit leven. Nodeloos om te vermelden dat ik vroegtijdig het partijtje moest verlaten. Niet dat dit heel erg was, want er was verder toch niet veel an.

  • Pietje_Precies

   als je dat echt gezegd hebt, dan heb je inderdaad autistische trekjes….Maar wel enorm grappige! 🙂

   (in antwoord op vandehoedenderand)
   • Windows 8

    Ik zie echt niet het verband met autisme.
    Ik zou het trouwens ook gezegd hebben. Geef dat ventje een jaartje of 10 om zich te ontwikkelen.

    (in antwoord op Pietje_Precies)
  • Windows 8

   “volgens mij is 90% van de wereld op de één of andere manier autistisch.De overige 10% zit in een gesloten inrichting.”
   ROFLOL, waarheid als een koe. Ik ben dan weer ADHD

   (in antwoord op vandehoedenderand)
 2. addicoco

  Tja, als ik tegen de familie zeg dat ik mijn dochter toch iets trager vindt in haar ontwikkeling dan haar broertjes, dan ben ik gek. Of ik mag het niet zeggen, ik praat het kind in de put (het schaap is 11 maanden) enzovoort. “Dit meisje is heel bijzonder!”. Ik zie het niet, hou zielsveel van haar en het is het liefste kind van de wereld. Maar verder….ik hoop gewoon.

 3. Bart_van_Oerle

  Gewoon als normale mensen behandelen, die kinderen, dan is er niks aan de hand.

Reacties niet toegestaan