Raad van State: Burgemeester Van der Laan hoeft niet te oordelen over Zwarte Piet

Zwarte Piet blijft de gemoederen bezighouden. Vandaag deed de hoogste bestuursrechter een duit in het zakje. De Raad van State heeft geoordeeld dat de gemeente Amsterdam de vergunningverlening van de Sinterklaasintocht niet over hoeft te doen, omdat de figuur van Zwarte Piet discriminerend zou zijn. Enkele Amsterdammers stapten vorig jaar naar de rechter, omdat ze vonden dat bij de vergunningverlening onvoldoende aandacht was voor de bezwaren van tegenstanders van Zwarte Piet. De rechter gaf hen eerder nog gelijk. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan ging in hoger beroep bij de Raad van State. Die vernietigde de uitspraak van de rechter: de vergunningaanvraag hoeft alleen te worden getoetst aan de eisen van de openbare orde en veiligheid. Van der Laan is niet bevoegd om de vraag te beantwoorden of van de figuur van Zwarte Piet een discriminerend effect uitgaat, aldus de Raad. De woordvoerder van de burgemeester reageert: 'Hij ziet dat de Raad van State zijn opvatting deelt dat hij geen zedenmeester is. Hem kan en mag niet gevraagd worden om een evenement vooraf op inhoud te beoordelen'.

Bron(nen):   Nu      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Mooi.
  Volgende stap is dat rechters zich uberhaupt niet ontvankelijk verklaren voor dit soort zaken en politici zich er niet mee bemoeien.

  Als mensen gekleurde Pieten willen of roetveeg Pieten dan kunnen ze dat zelf organiseren voor hun gezin, familie, sportclub op buurthuis. Als daar veel draagvlak voor blijkt te zijn zal dat wel doorsijpelen naar de landelijke intocht.
  Dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren, maar dat is iig de enige manier om veranderingen te bewerkstelligen, gewoon zelf beginnen.

  Maar van bovenaf gaan roepen en beweren dat iedereen moet doen wat jij wilt werkt gewoon averechts.

 2. Prikker

  Volgens mij ‘hoeft’ ie het niet alleen… hij ‘mag’ het zelfs niet eens !

  • RhodBerth

   Ik moet wel zeggen dat ik een nog grotere afkeer heb van commerciële pieten dan van politiek-correcte pieten.

   (in antwoord op Prikker)
 3. catchit64

  schei toch uit met dat randstedelijke gedoe. De rest van Nederland viert gewoon ouderwets sinterklaas met een zwarte knecht.

Reacties niet toegestaan