Onderzoek naar Turkse steun IS ‘rammelt behoorlijk’

Begin deze week concludeerde onderzoeksbureau Motivaction dat een meerderheid van de Turkse jongeren jihadstrijders ziet als helden. Maar die Turkse jongeren herkenden zich totaal niet in dat beeld en noemden het onderzoek niet representatief. Jelke Bethlehem, bijzonder hoogleraar survey-methodologie aan de Universiteit Leiden geeft ze gelijk: 'Het was een belangrijke studie, maar de uitvoering ervan rammelt behoorlijk'. Hij en zijn collega's verbazen zich over de gebruikte methode, de zogenoemde quotasteekproef. Onderzoekers vroegen bij de moskee en in het winkelcentrum alleen mensen van wie zij dachten dat ze tot de doelgroep behoorden. 'Dat is een heel selectieve methode', oordeelt Bethlehem in de Volkskrant. Een aselecte steekproef wordt meer gebruikt. Daarbij heeft iedereen dezelfde kans om in de selectie terecht te komen.
Maar er deugt meer niet vindt Betlehem. 'Omdat de vragen door interviewers zijn gesteld, hebben de jongeren mogelijk sociaal wenselijke of juist provocerende antwoorden gegeven'. Ook is onduidelijk hoeveel mensen weigerden mee te doen. Bethlehem: 'Zij hebben over het algemeen een heel andere mening dan mensen die wel meedoen'.

Bron(nen):   Volkskrant      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  “Ook is onduidelijk hoeveel mensen weigerden mee te doen. Bethlehem: ‘Zij
  hebben over het algemeen een heel andere mening dan mensen die wel
  meedoen’.”

  Dit wordt dus met droge ogen verteld door Jelke Bethlehem, bijzonder hoogleraar survey-methodologie aan de Universiteit Leiden.

  Dus kennelijk weet hij aan de uitslag van een onderzoek te concluderen dat mensen die GEEN antwoord geven een andere mening hebben… dat opent nieuwe perspectieven!

  • vandehoedenderand

   Dat staat er niet. Dat zegt Bethlehem ook niet.

   Verder zijn de meeste Turken die ik ken of heb ontmoet – het zijn er niet zo heel veel verder – gewoon goed geïntegreerd. Bezig met een eigen zaakie, of een opleiding. En totaal niet fanatiek in hun geloof. Goed voor de BV NL. Beter dan de gemiddelde bankhangende tokkie, zeg maar. Maar goed, dat is natuurlijk ook niet representatief.

   Dat dit onderzoek rammelt, zou mij persoonlijk niet zoveel verbazen. Maar ja, mensen worden graag bang gemaakt en gehouden.

   (in antwoord op Apekool)
   • Apekool

    Welk stukje van “Zij [weigeraars] hebben over het algemeen een heel andere mening dan mensen die wel meedoen” begrijp je niet?

    Per definitie weet je niet wat die (ook relatief kleine) groep weigeraars denkt – zij ventileren die mening immers niet en kunnen daardoor nooit gebruikt worden als representatieve afspiegeling van welke groep of mening dan ook.

    (in antwoord op vandehoedenderand)
 2. Windows 8

  “alleen mensen van wie zij dachten dat ze tot de doelgroep behoorden.”
  Ze hadden de vragen ook moeten stellen aan (blanke) vrouwen en kinderen?
  En …hoe kan je weten welke de mening is van mensen die NIET antwoorden?

 3. Dead Silence

  Bij mij thuis komen ook Turkse mensen over de vloer. Prima mensen, geboren en getogen hier maar aan alles is te merken dat ze zich meer Turk dan Nederlander voelen. Ook hun kinderen…inmiddels 4e generatie. Dat geldt ook voor andere families met Turkse roots waarmee ik zo nu en dan contact heb. Integratie zal nooit plaatsvinden, de natte, maar bedrogen droom van de PvdA.

  Ozturk ken ik vanuit de regio en is feitelijk een onzichtbaar figuur zonder talent. Schandelijk dat zo’n figuren in de Tweede Kamer zitten. En dat geldt voor meer volksvertegenwoordigers behalve deze twee heren.

 4. Meneer Dick

  De onderzoeksmethode kan best gerammeld hebben. Laten we aannemen, dat niet 90% maar de helft, dus 45% van de moslims aanhanger van die Islamitische Staat is. Hoeven wij ons dan geen zorgen te maken?

 5. Meneer Dick

  Voor dat onderzoek benaderden ze alleen mensen van wie zij dachten dat ze tot de doelgroep behoorden. Ze kunnen geen verschil zien tussen soennitische, shi’itische en andere soorten moslims. Als ze nog eens en beter willen onderzoeken, dan moeten ze enkel soennieten bevragen. Want shi’iten en andere moslims zijn vanzelfsprekend fel anti Islamitisch Staat. Waar het onderzoek heel misschien aan de ene kant een te hoge uitkomst opleverde, leverde het aan de andere kant beslist een te lage uitslag.

  Ik ga er van uit, dat de grote meerderheid van de soennieten aanhanger van de Islamitische Staat is.

  En shi’iten zullen aanhanger zijn van gewelddadige shi’itische jihad.

Reacties niet toegestaan