Immigratie landelijk een probleem, maar in de eigen buurt prima

Nederlanders hebben in hun eigen omgeving weinig last van allochtonen. Sterker nog, ze vinden andere culturen een verrijking van hun buurt. Gek genoeg zien ze immigratie landelijk wel als een probleem. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos. 55 procent vindt dat er te veel mensen van buitenlandse afkomst in ons land zijn. Maar slechts een kwart noemt dat aandeel in hun eigen buurt te hoog. Ook vinden Nederlanders de mate van tolerantie jegens allochtonen in hun eigen omgeving prima, maar de helft meent ook dat we in Nederland als geheel te tolerant zijn tegenover andere culturen. Verder overschatten mensen het aantal allochtonen. Volgens het CBS is 21 procent van de mensen in Nederland van allochtone afkomst. Dat wil zeggen dat minstens een van de ouders in het buitenland is geboren. Bijna 60 procent van de Nederlanders denkt dat het meer is. Vooral het aantal Marokkanen in ons land wordt schromelijk overschat.

Bron(nen):   Ipsos      

32 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Grenzen dicht
  Gulden terug
  Nederland onafhankelijk!

  • Calhoun84

   Onafhankelijk van wat? Alsof wij niets meer te maken hebben met Europa (en haar regelgeving) en de wereld wanneer wij de grenzen dicht gooien en de gulden terugbrengen. Sterker nog, de gulden zal weer “gewoon” gekoppeld worden aan de euro zoals deze ook was aan de Duitse mark.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Met IJsland en Noorwegen gaat het beter dan met Nederland en die zijn wel onafhankelijk, Calhoun. Het zou voor Nederland een zegen zijn als we die overbodige bestuurslaag zouden afschaffen en we weer onze eigen wetten konden maken en ons eigen financieel beleid konden voeren.

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     IJsland is jarenlang aspirant lid van de EU geweest en richt zich nu op nauwe samenwerking met Europese landen. Daarnaast is IJsland, samen met onder andere Noorwegen, lid van de EER en de EVA. IJsland en Noorwegen zijn beide Schengenlanden dus de grenzen zijn daar ook “gewoon” open.

     De economie van beide landen is dus zwaar afhankelijk van Europa. Ik zie de koppeling met Nederland onafhankelijk niet. Kunnen wij zonder de Euro en het EU lidmaatschap? Wellicht, maar wij blijven afhankelijk van Europa en en de Euro. Valt de hele EU uit elkaar? Dan blijven wij afhankelijk van de Duitse munt.

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Kortom: we hebben helemaal geen EU, Europarlement en Eurocommissarissen nodig om gewoon met alle Europese landen te kunnen handelen.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Volgens mij zeg ik dat nergens, ik geloof dat een exit funest is voor de Nederlandse economie maar mocht het gebeuren dan zit nog steeds vast aan je afhankelijkheid van de Euro en aan EU richtlijnen en regelgeving.

      Democratischer kan Europa wel, sterker nog dat is zelfs nodig, maar dat is een andere discussie.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Dead Silence

      Europese democratie is Vierde-rijk politiek. Ovrrkoepelende politiek is nergens voor nodig. EEG is voldoende. Een groot socialistisch imperium maken leidt tot implosie, zie PvdA.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Zo democratisch waren de rijken waar u aan refereert nou ook weer niet. Socialistisch ook niet, op het derde na die er wat trekjes van had.

      (in antwoord op Dead Silence)
    • Calhoun84

     Heb je de post gewijzigd van IJsland naar Zwitserland of heb ik totaal verkeerd gelezen 🙂

     Maar dat is eigenlijk van het zelfde laken een pak. Zwitserland is ook een Schengenland. Zwitserland is wel een geval apart. Zwitserland en de EU zitten met allerlei samenwerkingsverbanden aan elkaar verbonden waardoor veel Europese regelgeving ook geldt in Zwitserland.

     (in antwoord op Burgermans)
    • vandehoedenderand

     Zwitserland is gebonden aan veel EU-regelgeving. Noorwegen heeft grondstoffen. Dit komt allemaal uit dat kulonderzoek van de PVV dat keihard is afgeserveerd door economen.

     http://www.euractiv.com/sections/global-europe/swiss-business-voices-concern-over-consequences-self-isolation-309117

     Maar ja, u bent er een van “Timmerfrans”. Dat duidt al op een bepaald niveau. Gebruik nou eens de gewone namen van politici. Is niet zo moeilijk.

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Toch doen Zwitserland en Noorwegen het economischerwijs beter dan de EU-landen. Bovendien zijn ze nog onafhankelijk en vrijheid is het hoogste goed.

      (in antwoord op vandehoedenderand)
     • Calhoun84

      Niet dus, Zwitserland en Noorwegen zijn niet onafhankelijk van Europese regelgeving. Zeker Noorwegen niet dat lid is van de EER.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Met economische samenwerking is niets mis, met politieke samenwerking is alles mis.
      De EEG was een prima idee, de EU een heel slecht idee (vanuit de burger gezien).

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Dus met open grenzen? En een koppeling van de nationale munt aan de Euro? En verplichte wetgeving vanuit Europa? Net zoals Noorwegen, Zwitserland en IJsland. Dus geen volledige politieke en financiële onafhankelijkheid.

      Ik begrijp sowieso niet waarop mensen zitten te wachten op financiële en politieke onafhankelijkheid.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Politiek gezien zijn ze dat wel. Ze hoeven geen extra bestuurslaag boven zich te dulden. Ze hoeven zich alleen aan economische afspraken te houden, daar heeft niemand problemen mee.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Helemaal niet, Zwitserland en Noorwegen hebben legio (verplichte) wetten en richtlijnen aan moeten nemen vanwege de EER, EVA, Schengen en allerlei andere samenwerkingsovereenkomsten.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Hans H

      De cijfers, waar blijven ze?

      (in antwoord op Burgermans)
     • Hans H

      Waar zijn de cijfers ?

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Ik kan Timmerfrans dus echt niet serieus nemen. Als u dat wel doet kan ik u niet serieus nemen.

      (in antwoord op vandehoedenderand)
    • Hans H

     Waar zijn de cijfers die uw wijsheden ondersteunen?

     (in antwoord op Burgermans)
  • Hans H

   Hahahahahaha, Nederland onafhankelijk. Waarvan dan? Zo te lezen loopt u voorop met het sluiten van uw eigen grenzen, want aan het gelul te lezen waarmee u de mensheid verblijdt zit uw bovenkamer al heel lang potdicht, verstopt met zure stront.
   Get a life loser.

   (in antwoord op Burgermans)
 2. marianne martens

  Als het in de buurt geen probleem is.Zou het kunnen dat je elkaar leert kennen, meer kennis ontwikkelen hoe prachtig de geschiedenis van vele culturen is. Zou dat een reden kunnen zijn? Landelijk lukt het niet! Zou het kunnen dat men elkaar landelijk door b.v. sociale media, media, elkaar besmet en er gedrochten zich afspelen in de hersenen van de minder intelligenten onder ons? Minder intelligent hoeft ook weer niet. In een door en door verbeten roodfleece- jack- grijze haren- dorp met elektrische fietsen, presteerde het een burgermeester om het kinderpardon niet te ondertekenen, omdat hij, hier komt het” de landelijke politiek niet in de wielen wilde rijden”. Hoort u de grootheidswaan hierdoor heen fladderen. Een burgervader die zich alleen, alleen maar druk maakt over de ondernemers. Deze burgervader kent geen liefde voor de ander en zeker niet voor andere culturen. Zou het kunnen dat politieke figuren geen richtingsgevoel of intuïtie meer hebben. Opgedroogd als een droge erwten-keuteltje..

 3. Windows 8

  “enquete …”

  • marianne martens

   Ipsos lijkt betrouwbaar. Ook als je als belanghebbende overlegt. De Politieke Barometer maakt nieuwsgierig naar de werkelijke uitslag over een paar maanden.

   (in antwoord op Windows 8)
 4. Bart

  Logisch, de meeste Nederlanders wonen buiten de vier grote steden met bijbehorende problematiek. In plaatsen als Woerden, Barneveld en Houten valt het over het algemeen nog wel mee…

  • meesan

   Ik ben als grotestedenbewoner altijd weer zo verrast als blijkt dat in Ede en Culemborg zoveel trammelant is. En dat wij in de grote stad zo gewend zijn aan een mix van bewoners dat we er weinig problemen mee hebben.

   (in antwoord op Bart)
 5. Meneer Dick

  Een Marokkaan telt voor 3. Je merkt 3 keer zoveel dat hij er is.

 6. vandehoedenderand

  Oh, en om even on-topic te blijven. Ik heb het al vaak gezegd. Natuurlijk overdrijft men > klaagland.

Reacties niet toegestaan