Het zal niet lang meer duren voordat obesitas het duurste probleem ter wereld is. Het is nu al ongeveer net zo duur als roken, de oorlog of de strijd tegen terrorisme. Obesitas kost de wereldeconomie elk jaar bijna 1,6 biljoen euro, blijkt uit een onderzoek van het Britse adviesbureau McKinset and Company.
Meer dan 2,1 miljard mensen wereldwijd hebben overgewicht of obesitas. Dat is bijna een derde van de wereldbevolking en 2,5 keer zoveel als het aantal mensen dat ondervoed is.
Het ziet er niet naar uit dat dat aantal op korte termijn afneemt. Als het blijft toenemen met de huidige snelheid, is de helft van de wereldbevolking te dik in 2030. Om een obesitascrisis te voorkomen, moeten overheden ingrijpen. De kosten lopen de spuigaten uit, doordat obesitas andere aandoeningen als hart- en vaatziekten tot gevolg heeft.
Van de andere kant verdienen we ook weer miljarden met al het eten dat de dikkertjes naar binnen werken.
Bedrijven wel, de overheid, en dus jij en ik, niet.
(in antwoord op Burgermans)De overheid zit in dezelfde spagaat als bij roken: men weet dat het slecht is, maar verdient er miljarden aan. Rokers lossen bovendien een groot deel van het vergrijzingsprobleem op: ze gaan eerder dood.
(in antwoord op Robin)Waarom is de obesitastaks (bijv op patat, gebak en frisdrank) niet ingevoerd? Goudmijn!
De medische industrie wordt er een paar jaar later ook dolgelukkig van.
(in antwoord op Burgermans)De Sonja Bakkers en Zandlopers van de wereld zijn ook blij met ons eetprobleem.
(in antwoord op Burgermans)de kosten lopen de spuigaten uit!!!! en weer is er een groep zondebokken de pineut en weer is er geen samenhang met de vele andere geaccepteerde
oorzaken zoals nog steeds kilo’s suiker in dranken en voedsel etc etc.
Ik eet en drink de zelfde dingen. Alleen met mate. Dat zouden meer mensen moeten doen en eens ophouden met zanikken en slachtoffer spelen.
(in antwoord op marianne martens)Uw heeft een uitgesproken mening hierover. Kan en mag natuurlijk. Er zijn echt wel, ook al eet men uw patroon heel veel genetische oorzaken voor obesitas. Groot onderzoek door Amerikanen en Engelsen in 1946. Conclusie: borelingen uit 1944 en 1945 kunnen op latere leeftijd obesitas of diabetes of de tanden vallen uit je bek krijgen. Grote groepen hebben deze lichamelijke klachten gekregen. Ook al eet je de helft, gym, sport je, wandel je je suf met partner of honden het hoeft niet te lukken, het kan.
(in antwoord op Robin)Je kunt het ook omdraaien. Er zijn te veel mensen, die zaniken omdat ze teveel met zichzelf bezig zijn en dat als de maat der dingen beschouwen voor andere mensen, die een lichamelijke kwaal hebben maar mogelijk ook een maatschappelijke oorzaak hebben.
ok, maar toen ik kind was (ben nu 48) hadden we meestal 1 dik kind in de klas. Die had een genetisch nadeel. Als je nu een klas tegenkomt in een zwembad of zo dan zijn er 5 kinderen niet dik. De rest wel. Genen kunnen nooit in 40 zo sterk veranderd zijn. Ik geeft de schuld aan de voedingsindustrie en het totale gebrek aan interesse van de consument.
(in antwoord op marianne martens)Als het over milieu of dierenrechten gaat kom je op iedere straathoek een Greenpeace en een Marianne Thieme tegen, maar onze eigen gezondheid interesseert schijnbaar niemand iets.
Wat Vogelbeest zegt.
(in antwoord op marianne martens)een groot onderzoek uit 1643 heeft aangetoond dat aderlating helpt.
(in antwoord op marianne martens)volgens mij heb je gelijk, zal het opzoeken. Ik zie dat je van geschiedenis houdt daar ben ik heel vreugdevol over.
(in antwoord op ernie)ach tis maar een hobby. vooral lang achterhaalde grote onderzoeken (bijv. uit 1946 of 1657) hebben mijn voorkeur. ook het onderzoek naar de
(in antwoord op marianne martens)gezonde sigaret (uit 1953) is aanbevelenswaardig leesvoer!
Ik vind ook dat meer mensen zouden moeten doen zoals ik, maar volgens Bert ben ik dan een tiran met een banaan in zijn oor.
(in antwoord op Robin)glucosestroop. Lees de labels er maar op na. Verder ben ik het met je eens.
(in antwoord op marianne martens)Ook bij zondebokken gaat elk pondje door het mondje. Vraag Sharon Dijksma, Erica Terpstra en vele anderen maar….
(in antwoord op marianne martens)Ziedaar het effect van toevoeging E nummers in ons voedsel , de farmaceutische industrie doet zo goede zaken , Unilever blij en de omzet van supermarkten gaat door de dikkertjes positief omhoog .
Is geen kostenpost maar een win win situatie .
E-nummers, kom op man!? 🙂 Minder eten. Daar is elke voedingsdeskundige het mee eens.
(in antwoord op Rinus57)alweer, je hebt hierin geen gelijk Robin.
(in antwoord op Robin)Prima, jij wint.
(in antwoord op marianne martens)Minder slecht eten, daar zal elke voedingsdeskundige het wel mee eens zijn. Laat daar nou meestal ook veel E-nummers in zitten.
(in antwoord op Robin)Zo is dat – daarnaast weet ieder milieu-gekkie dat de aarde opwarmt door E290 en dat het jouw schuld is (de koperen ploert is onschuldig).
(in antwoord op Rinus57)Een win-winsituatie voor wie? Dankzij belastingafspraken met multinationals blijft er een te groot gedeelte van de winst in de verkeerde kringen hangen. Voor de stijgende ziektekosten mag de belastingbetaler dan weer wel opdraaien.
(in antwoord op Rinus57)Eerst zorgen wij als consument -die alleen maar aan smaak en gemak denkt, en verder nergens aan- voor mega-winsten voor de voedselindustrie, die ons goedkope troep levert voor een bedrag waar je ook iets goed voor had kunnen maken, en vervolgens worden we allemaal ziek en zwaarlijvig en dan wordt de medicijnindustrie weer blij van ons.
Omdat de consument zich alleen maar door smaak laat leiden worden een paar aandeelhouders heel gelukkig, en een heleboel mensen ziek en ongelukkig.
(in antwoord op Buck Danny)Je hebt het als consument wel zelf in de hand, maar het leze van etiketten is teveel werk voor de meeste mensen.
Kijk, tijd om dikke mensen, net als rokers, uit de kroeg te weren. Goed plan!
laten we ook de zogenaamde ” heiligen” onder de eters ( wij zijn zo goed bezig ) weren uit alle gelegenheden. Men moet er toch niet aan denken dat mensen, die correct eten en drinken met hun zuinige citroenmond en het goede bestek, het voor de rest verpesten in vreugde, blijheid en liefde voor elkaar.
(in antwoord op Robin)je kan behoorlijk gezond eten zonder een fundamentalist te worden. Zeker buiten de deur doe ik niet moeilijk. Maar door eigen brood te bakken, eigen salades en sausjes vers te maken kun je jezelf en je gezin tegen een heleboel slechts beschermen.
(in antwoord op marianne martens)Wat je doet met het eten maken is goed en smaakt nog eens heel lekker. Hier thuis eten we tijden heel goed, biologisch, goed natuurwinkel-brood, soms bakken. Kijk altijd op het etiket, als het te lang is meteen weer in het schap. Wat de glucosestroop betreft wist ik niet. Dank.
(in antwoord op Vogelbeest)He ja, laten we het om draaien, het is de schuld van alles en iedereen behalve dikke mensen.
(in antwoord op marianne martens)klopt. waarheid als een koe. net als: elk pondje komt door het mondje…
(in antwoord op marianne martens)weren uit de snackbar en banketbakker lijkt me effectiever. en vanwege het goede voorbeeld natuurlijk alle politici met een BMI van boven de 25 weg!
(in antwoord op Robin)In weerwil van wat iedereen (inclusief veel parlementariers) roept: Suiker en vet zijn niet de grootste problemen. Er zijn er veel, maar met voorsprong de hoofddader is glucosestroop. https://www.google.be/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#safe=off&q=glucosestroop%20nadelen
Het grootste probleem met glucosestroop is dat de calorieen niet door het lichaam herkend worden. Dat betekent dat je het opeet/drinkt, maar dat er geen hongerstillend effect vanuit gaat. Als je een kilo zuurtjes, gemaakt met suiker eet heb je een uur geen honger meer. Als je een liter frisdrank, gezoet met glucosestroop (en dat zijn ze allemaal) verandert er niets aan je hongergevoel. Maar je hebt wél honderden calorieeen naar binnen.
En waar zit het in? In ALLES wat niet vers is. Lees labels in de winkel! Die rindervinken of hamburgers in de supermarkt zien er vers uit in dat transparante bakje, maar het is fabrieksvoer en er zit glucosestroop in. Chicken tonight, zakjes met sausjes, wereldgerechten, mayonaise, frisdrank. ALLE koekjes die ik kon vinden bij AH zit glucosestroop in. Het is goedkoper dan suiker om te maken. De kosten voor de mensheid staan in het artikel hierboven. De voedselindustrie in eerste instantie, en de medische industrie in 2e instantie worden er dolgelukkig van.