Truman Show illusie komt steeds vaker voor bij patiënten

The Truman Show uit 1998 is een zeer populaire film over een man die erachter komt dat zijn hele leven een geheime reality show is. Iedereen om hem heen was ervan op de hoogte en speelde mee. De broers Ian (filosoof en psychiater) en Joel (psychiater) Gold zien een toename in patiënten die daadwerkelijk in de veronderstelling zijn dat ze de hoofdrol spelen in hun eigen show.

Patiënt Nicholas Marzano klaagde de Amerikaanse televisiezender HBO aan voor het uitzenden en filmen van zijn dagelijkse activiteiten met een verborgen camera. Een andere patiënt werd naar het psychiatrisch ziekenhuis gebracht toen hij naar een overheidsgebouw “vluchtte” en zei dat zijn leven net zoals de Truman show in scene gezet was. Hij geloofde niet dat de aanslag op 9/11 had plaatsgevonden en eiste een gesprek met de regisseur.

Volgens Joel Gold zijn het vooral culturele factoren die het fenomeen veroorzaken: de druk om deel uit te maken van een een grote, gebonden gemeenschap kan de instabiele kant van kwetsbare mensen naar boven brengen.

Bron(nen):   Buzzfeed  Taylor & Francis Online: Cognitive Neuropsychiatry  Bron afbeelding