Huisartsen schrijven duurdere medicijnen voor aan armere mensen

Het inkomen van patiënten is van invloed op de medicijnkeuze van huisartsen. Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek van het IVM (Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik). Zeker als een huisarts relatief veel patiënten met een laag inkomen en lage opleiding heeft, worden onnodig dure medicijnen voorgeschreven. Bij huisartsenpraktijken met veel mensen van boven de 80 jaar komt hetzelfde voor. Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM: "Je zou verwachten dat aan mensen die een hoge opleiding hebben genoten, duurdere middelen zouden worden voorgeschreven, maar het omgekeerde is dus het geval." Niet alleen krijgen armere mensen duurdere medicijnen mee naar huis, ze krijgen er ook meer mee. "Je zou kunnen denken dat de gezondheid van die patiënten minder goed is dan van mensen die meer verdienen. Met de extra medicijnen kan dat weer worden ingelopen." Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat het opvallende voorschrijfgedrag het meeste voorkomt in Heerlen, Maastricht, Zeeuws Vlaanderen en in Den Haag. Huisartsen houden zich het beste aan de richtlijnen rondom voorschrijven in Groningen, Zwolle, Utrecht en Wageningen. Volgens het IVM valt er nog veel winst te behalen met betrekking tot het voorschrijfgedrag. Zo zouden artsen minder vaak antidepressiva, antibiotica en maagbeschermers kunnen voorschrijven en vaker het middel van eerste voorkeur.  

Bron(nen):   De Telegraaf  IVM    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton van Haasteren

  Waarschijnlijk zijn mensen met een hoger inkomen veel alerter op hun medicijn gebruik en/of mensen met een lager inkomen minder kritisch.

  • Vogelbeest

   Exact! even googlen wat je gekregen hebt en kijken of er geen generisch alternatief is.
   Maar er zit ook een losjes verband tussen inkomen en gezondheid. Verse groente is nu eenmaal duurder dan een bak diepvrieslasagne.

   (in antwoord op Anton van Haasteren)
 2. Apekool

  Wat een wazig verhaal: krijgen ‘armere’ mensen van dezelfde arts een duurdere variant van hetzelfde medicijn voor dezelfde aandoening?

  Nee, de titel is totaal misleidend: in buurten met relatief veel ‘arme’ mensen volgen de huisartsen de voorschrijfprotocollen slechter – vervolgens is ook nog eens de therapietrouw van de patiënt slechter.

Reacties niet toegestaan