Luguber filmpje: Groeten uit Pripyat, Tsjernobyl

De kernramp in Tsjernobyl is de ergste in de geschiedenis. Bij de explosie van kernreactor 4 op 26 april 1986 kwam 400 keer meer straling vrij dan bij de Amerikaanse atoombom op Hiroshima. De voormalige Sovjet Unie wilde de ramp eerst in de doofpot stoppen. Maar toen duizend kilometer verderop bij een kerncentrale in Zweden alarmerende hoeveelheden straling werden gemeten, brachten de autoriteiten het nieuws drie dagen later alsnog naar buiten. Daarna konden de 350.000 omwonenden pas worden geëvacueerd. Pripyat lag op een steenworp afstand van Tsjernobyl. Bijna alle 50.000 inwoners van het stadje zijn direct vertrokken. De komende 20.000 jaar kan er niemand wonen in het gebied. Wetenschappers zijn verdeeld over hoeveel mensenlevens de kernramp tot nu toe heeft gekost. De Wereldgezondheidsorganisatie schat het totaal aantal doden op zo'n 10.000. Andere onderzoeken komen tot een veelvoud hiervan. Sommige toeristen en werklui mogen tegenwoordig enkele uren per maand het gebied binnen. Pripyat is veranderd in een spookstad. Kapotte knuffels liggen er op halfvergane bedden, de botsauto's zijn overwoekerd en er groeit mos in de woonkamers. Voor het eerst is het stadje in beeld gebracht met een drone.

Bron(nen):   Daily Mail      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. bierneus

  Huh…nee. De wereld gezondheidsorganisatie schat het aantal doden niet op 10.000… Naast de 28! Directe doden schat de WHO dat er MOGELIJK nog 4.000 doden kunnen volgen… Maar ze geven aan dat een causaal verband moeilijk is vast te stellen.

  Hou eens op met die bangmakerij!!!
  http://www.who.int/ionizing_radiation/chernobyl/backgrounder/en/

  • M. Wolff

   Bierneus, je bent nogal makkelijk bang te maken. Wat dacht je van deze.
   In de eerste plaats hebben de Russen de inwoners van o.a. Pripyat bang gemaakt met het verhaal dat voor ieders gezondheid er voor duizenden jaren daar niet meer gewoond kan worden. Volgens bronnen hebben de Russen dat als smoes gebruikt om die locatie te gebruiken voor de productie van massavernietigingswapens.

   (in antwoord op bierneus)
   • CHIU

    Pripyat ligt niet in Rusland maar in Oekraine. Er wonen binnen het gebied dat afgegrendeld is gewoon nog mensen die teruggekeerd zijn naar hun huis. In Chernobyl wonen nog, naar ik meen, 1,000 technici die met de reactoren in Pripyat werken. Verder kan ik me niet voorstellen dat de Russen daar iets georganiseerd hebben. Ik heb daar 7 jaar geleden tamelijk uitgebreid rondgebanjerd en kon geen activiteiten waarnemen. Wel heb ik geleerd wat het woord ‘surrealistisch’ echt betekent.

    (in antwoord op M. Wolff)
 2. Remi

  http://www.kiddofspeed.com/

 3. jantje

  Zelf denk ik dat de ramp van Fukoshima vele malen groter is.
  Deze catastrofe wordt, echter, beter onder de pet gehouden.

  • ernie

   je moet niet denken, je moet zeker weten en dat doe je door over feiten na te denken. Alleen al het feit dat er meer dan een half miljoen mensen nodig waren om de eerste brand te blussen… en nu het feit dat na miljarden investering de sarcofaag niet kan worden afgemaakt omdat er nog 770 miljoen tekort is.

   (in antwoord op jantje)
   • jantje

    Bij Fukoshima moeten ze nog beginnen met opruimen, omdat ze er niet bij kunnen. Fukoshima lekt nog steeds en is nog steeds zeer kwetsbaar.
    Ik lees dat in Tokyo het radio activiteits niveau te hoog is.

    (in antwoord op ernie)
  • bierneus

   De ramp bij Fukushima was idd groter: de tsunami heeft vele mensen gedood en hun huizen verwoest. Het lek in de centrale is een kleinigheid bij het menselijk leed dat het natuurgeweld heeft aangericht.

   (in antwoord op jantje)
 4. IwanovKapotjeplov

  De natuur zelf heeft zo te zien weinig last van de straling. Alleen groeit en bloeit prima.

 5. catchit64

  Mooie video toch? Zien we wat wij als mensen hebben aangericht en hoe we het kennelijk niet moeten doen. Niet zo sentimenteel doen. Over 5 miljard jaar is de wereld toch op.

Reacties niet toegestaan