Vroege vogels zijn gelukkiger dan nachtbrakers

Nachtbrakers worden vaak wakker met een ochtendhumeur en een ernstige behoefte aan een grote kop koffie voordat ze aanspreekbaar zijn. Ochtendmensen komen in de ochtend vaak klaarwakker en vrolijk, 15 minuten te vroeg op het werk binnenhuppelen.

Uit onderzoek blijkt nu dat ochtendmensen niet alleen ’s morgens opgewekter en energieker zijn, maar over het algemeen gelukkiger en meer tevreden door het leven gaan.
De studie concludeerde dat de behoefte bij tieners om lang op te blijven, overgaat naar een meer op de ochtend gerichte levensstijl naarmate zij ouder worden, en dat oudere volwassenen daardoor gelukkiger zijn dan jongeren.
Mensen van rond de zestig zijn bijna allemaal ochtendmensen, tegenover slechts 7% van de jong volwassenen. Dit verandert naarmate mensen ouder worden, waarbij slechts 7% van de oudere bevolking nog echte nachtbrakers zijn.

Ochtendmensen gaven aan zich gezonder te voelen. Volgens de onderzoekers is dat mogelijk te danken aan een goede nachtrust, wat mensen niet alleen meer alert maakt, maar ook een positieve invloed heeft op het immuunsysteem.
“Waarom dat precies is weten we niet”, aldus onderzoekleider Renee Biss van de universiteit van Toronto. “Er zijn een paar verklaringen. Nachtbrakers hebben waarschijnlijk een ‘sociale jetlag’. Dat wil zeggen dat hun biologische klok niet gelijk loopt met de sociale klok. De samenleving is veel meer georganiseerd rondom het schema van ochtendmensen. Mensen moeten vroeg op voor het werk of voor school. Nachtbrakers zullen zich gedurende de week ongelukkiger voelen, omdat zij vroeger op moeten dan zij zouden willen.”

De oplossing? Wijzig je gewoonten, ga vroeger naar bed en word een ochtendmens. Zorg voor een regelmatig schema en kom iedere dag op dezelfde tijd uit bed.

Bron(nen):   Huffington Post