Indiase vrouwen met een beperking: ‘Slechter behandeld dan dieren’

Vrouwen en meisjes met verstandelijke en psychische beperkingen worden in India regelmatig opgesloten in psychiatrische inrichtingen, waar zij worden geconfronteerd met misbruik, overbevolking, gebrek aan hygiëne en medische behandelingen tegen hun wil. Dat blijkt uit een onderzoek van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) met de titel ‘Slechter behandeld dan dieren’. ‘Vrouwen en meisjes met een beperking worden in deze instellingen gedumpt door hun familieleden of de politie, deels omdat de overheid niet in staat is om de passende steun en zorg te leveren’, aldus HRW-onderzoeker Kriti Sharma. Zodra ze zijn opgesloten is hun leven vaak gevuld met isolement, angst en geweld, zonder hoop op ontsnapping. Als niemand hen komt ophalen, kunnen ze hier jaren verblijven. Volgens het rapport van HRW leven in India minstens 70 miljoen mensen met psychische aandoeningen en meer dan 1,5 miljoen mensen met een verstandelijke handicap. Toch wordt slechts 0,06% van het overheidsgeld voor de gezondheidszorg besteed aan de geestelijke gezondheid. Het gebrek aan geestelijke gezondheidszorg is acuut in landelijke gebieden waar 7 van de 10 mensen wonen, maar zich slechts 25% van de gezondheidszorgvoorzieningen bevinden. Het HRW-rapport is gebaseerd op onderzoek in 6 steden - New Delhi, Kolkata, Mumbai, Pune, Bangalore en Mysore - en meer dan 200 interviews met vrouwen en meisjes met een beperking, hun families, de geestelijke gezondheidszorg, ambtenaren en de politie. Fysiek en verbaal geweld zijn aan de orde van de dag in de door de staat gerunde instellingen en ziekenhuizen, die de onderzoekers bezochten. Het onderzoek bracht ook tal van gevallen van seksueel geweld en uitbuiting aan het licht, die zelden door het slachtoffer gerapporteerd werden uit angst voor de gevolgen ervan.

Bron(nen):   Reuters      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Robin

    Goh… Er is een klein verband tussen diep religieuze samenlevingen en de manier waarop ze met mensen met een “beperking” en seksueel geweld omgaan. Maar ik ben vaak de enige die dat ziet. Zal dus wel niet zo zijn.

  2. Apekool

    Ik dacht dat het in India als vrouw al voldoende was om je op straat of in de bus te begeven om als beest behandeld te worden.

  3. Burgermans

    Als je reïncarneert als gehandicapte vrouw in India moet je wel een hele slechte karma hebben.

Reacties niet toegestaan